Taraf de Caliu, cunoscut în trecut ca Taraful Haiducilor, este una dintre cele mai apreciate formații de muzică lăutărească. Artiștii, care provin din Clejani, județul Giurgiu, au cântat pe multe dintre marile scene ale lumii. Muzica lor, veche de sute de ani, l-a cucerit inclusiv pe actorul Johnny Depp care a ținut să-i aibă ca oaspeți pe proprietatea sa de la Hollywood.
Taraf de Caliu sau Taraful Haiducilor, așa cum s-a numit inițial, este una dintre cele mai cunoscute formații de muzică lăutărească din România. Muzica lor s-a auzit pe multe scene din lume, iar talentul le-a adus, artiștilor, numeroase premii, inclusiv la Festivalul Cerbul de Aur. Muzica lor l-a impresionat chiar și pe Johnny Depp, cunoscutul actor de la Hollywood, care a ținut să-i aibă ca oaspeți. Iar el a spus despre artiștii din comuna Clejani, județul Giurgiu, că sunt cei mai mari pe care i-a ascultat vreodată.
S-a întâmplat în 1999, când lăutarii din Clejani au apărut într-un film, „Omul care plânge“, alături de Johnny Depp, Christina Ricci, John Turturro şi Cate Blanchett. Au stat o lună şi jumătate în America, pe platourile de filmare, timp suficient ca Johnny Depp să se îndrăgostească de muzica lor.
Se pricep atât de bine, încât unul dintre ei, Violonistul Gheorghe Anghel, zis Caliu, a interpretat o bucată din Paganini, pentru un alt film, „Concertul”, în regia lui Radu Mihăileanu, învățând-o după ureche, în câteva ore.
„Mi-a dat caseta şi am ascultat-o aşa, cam vreo zece minute. După care mi-am făcut calculele: aici e a doua parte, se repetă de trei ori, a doua parte de patru ori, a treia parte de şase ori şi gata, am fost complet“, povestea lăutarul, într-un interviu, în urmă cu câțiva ani.
@tarafdehaidouks 🍟😀 Am cartofi si n-am ulei (ORIGINAL) 👏💃 #amcartofisinamulei #cartofi #ulei #tarafdecaliu #tarafdehaidouks #tarafuldinclejani #original #caliu #caliudinclejani #viorica #vioricadelaclejani #clejani #clejanii #taraf #taraful #muzicatiktokro #muzica #muzica_pe_suflet #music #viralvideo #viraltiktok #misiuneatiktok #foryou #foryoupage #fyp #fypシ #fy #romania🇷🇴 #romaniatiktok #viralmusic ♬ sunet original - Taraf De Haidouks Clejani
O poveste purtată din tată în fiu
La origine, taraful lăutarilor din comuna Clejani, Giurgiu, a fost o formație de nunți și petreceri. Una dintre cele mai bune din zonă, cu angajamente săptămână de săptămână. Pentru ei, muzica a fost o meserie din care şi-au câştigat existenţa așa cum alții și-au câștigat traiul în fabrici sau uzine.
De generații întregi, lăutarii din Clejani au trăit și au cântat, iar când nu au mai putut, au lăsat locul copiilor pe care i-au învățat de la o vârstă fragedă. Așa au învățat toți să cânte, din tată în fiu:
„M-am uitat la tata şi am făcut ca el. Azi aşa, mâine-aşa, am început să cânt“.
Mulți dintre ei nu au studii muzicale și nici nu cunosc notele, dar fac minuni cu instrumentele, fiind capabili să interpreteze, după ureche, cele mai dificile partituri. Muzica lor se transmite din generație în generație, dat fiind că nimeni nu a stat să o pună pe un portativ, iar la un moment dat, dacă tradiția nu se va mai păstra la Clejani, acest tezaur inestimabil va dispărea. Sunt melodii pe care le-au prins de la părinți, bunici, ei înșiși lăutari de excepție, și pe care le transmit mai departe, îmbogățindu-le cu câte ceva nou la fiecare spectacol.
Lăutarii fenomen de la Clejani
Cu timpul, de la nunți și botezuri, muzicanţii au ajuns să cânte pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii. Iar muzica lor, exotică pentru melomanii din Occident, a devenit un adevărat fenomen.
Așa au cântat lăutarii de la Clejani la Opera din Paris, la Carnegie Hall din New York, dar și în alte săli celebre. Au interpretat pentru actorii de la Hollywood, au fost laureați ai unor premii internaționale și au dat interviuri în reviste prestigioase.
Au câștigat concursuri internaționale, inclusiv „Cerbul de Aur”, și au cucerit milioane de spectatori, străini și români. În 2002, Taraful Haiducilor a fost premiat de „BBC World Music Awards“, trofeul fiind înmânat chiar de Johnny Depp.
Grupul de muzicieni a călătorit prin multe locuri din lume și au influențat prin muzica lor multe alte stiluri, inclusiv rock-ul. În urma lor au rămas cronicile elogioase din „The Times“, „Le Figaro“ sau „The Washington Post“, dar și înregistrările unor concerte memorabile difuzate pe posturile de televiziune.
Cele mai frumoase amintiri cu Johhny Depp
Cele mai frumoase amintiri îi leagă de Johnny Depp, actorul care i-a găzduit o lună și jumătate, acasă la el, pentru a se bucura de muzica lor. Fiecare dintre cei care au fost acolo a păstrat câte o amintire frumoasă despre celebrul actor. Unuia i-a cumpărat un acordeon, un altul l-a învățat să vorbească țigănește, altuia a promis că-i va boteza un copil și tot așa.
De neuitat sunt petrecerile de la reședința actorului, cu grătare și muzică lăutărească pe marginea piscinei. Există și numeroase imagini care confirmă poveștile lor, fotografii sau înregistrări video. Lăutarii români au lăsat vedetele de la Hollywood fără cuvinte, cu muzica lor.
O moștenire pentru generațiile următoare
Lăutarii din Clejani au cucerit lumea interpretând nu doar muzică lăutărească, ci și muzica românească tradiţională pe care o cântaseră la nunţi şi botezuri.
Baladele, horele şi sârbele lor, cântate în limba română, au răsunat pe scenele din toată lumea, într-o perioadă în care România era cuprinsă de moda manelelor şi a muzicii dance.
Taraf de Caliu onorează numeroase evenimente și se bucură de un succes foarte mare, fără să uite că părinții și bunicii lor au pus bazele orchestrei care le-a adus faima. La rândul lor fac în așa fel încît să lase mai departe, moștenirea pe care au primit-o, astfel încât să nu se piardă.