Povestea TRAGICĂ a unui veteran de război. A mâncat resturi de la păsările săbatice ca să nu moară de foame

Povestea TRAGICĂ a unui veteran de război. A mâncat resturi de la păsările săbatice ca să nu moară de foame

Ion Pescărelu, din Băilești, veteran de război a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Acesta a povestit, drama prin care a trecut de-a lungul războiului, când a fost nevoit să mănânce resturi de la păsările săbatice ca să nu moară de foame.

Militari din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, împreună cu reprezentanții Centrului Militar Zonal Dolj, alături de generalul maior (rtr.) Ionel Popa, l-au sărbătorit, potrivit cancan.ro

Ion Pescărelu a trăit o viață demnă de spus generațiilor următoare. A luptat pentru țară la Stalingrad și pe frontul de la Cotul Donului, acolo unde au pierit sub focul armelor 150.000 de soldați români. 

A văzut orori pe care nu le-a putut uita vreodată, iar foametea trăită pe timp de luptă îi chinuie și astăzi sufletul. A supraviețuit mâncând resturi rămase de la păsări sălbatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

“N-am mâncat! N-am mâncat. Muream de foame. Ne uitam unde erau pomi. Că, în munți, se pun ciori și câte și mai câte și fac sâmburi pe acolo. Și așa am făcut. Mâncam de-alea”, spune veteranul.

Ion Pescărelu a împlinit un veac. Iar ziua lui a fost o adevărată sărbătoare în Băilești. Au venit să îi strângă mâna militari din toate generațiile și i-au ascultat poveștile de pe front. Pentru cei prezenți, evenimentul a avut o mare însemnătate. Un veac de istorie, într-un singur sulfet. Aniversarea veteranului din Băilești nu a trecut nebăgată în seamă de autorități și înalți reprezentanți ai armatei române, care au venit să asculte poveștile cutremurătoare ale bătrânului, dar și învățăturile sale. A primit cadouri, diplome de onoare și a glumit cu toți cei care i-au făcut aniversarea mai frumoasă.

Veteranul a primit și un tort, la împlinirea a 100 de ani.

“O întâlnire cu generația care m-a ajutat și a clădit țara asta, ca să ajungem noi astăzi aici. O întâlnire cu tradiția. Și, din punctul meu de vedere, este o întâlnire a acestei caste ostășesti, care ne caracterizează pe noi ca militari”, a spus  colonelul Daniel Pop, reprezentant al Brigăzii multinaționale Sud-Est. Primarul din Băileşti l-a felicitat și el pe veteran.

“Ies afară, la stradă și stau pe scaun. Mai vorbesc cu un om, cu o fată, cu cine trece pe la noi. Aşa trece timpul. Îmi place să vorbesc cu oamenii în fiecare zi, să le povestesc ce am trăit pe câmpul de război”, mai spune veteranul.

În județul Dolj mai trăiesc 142 de veterani de război.