Evenimentul Zilei > International > Povestea INCREDIBILĂ a trei luptători ISIS, din închisorile kurzilor din IRAK. „Nu știam ce fac, regret foarte mult. Sper să mă pot întoarce într-o zi la familia mea”
Povestea INCREDIBILĂ a trei luptători ISIS, din închisorile kurzilor din IRAK. „Nu știam ce fac, regret foarte mult. Sper să mă pot întoarce într-o zi la familia mea”

Povestea INCREDIBILĂ a trei luptători ISIS, din închisorile kurzilor din IRAK. „Nu știam ce fac, regret foarte mult. Sper să mă pot întoarce într-o zi la familia mea”

Pentru Abdelrahman al-Azy, scopul era brutal, dar justificările sunt simple - ca membru al ISIS, el trebuia să respecte instrucțiunile emirului local sau ale comandantului local. Ordinul era: ajută un om să ucidă cu sânge rece!

Așa cum i s-a spus, Al-Azy a condus un coleg militant ISIS la casa unui membru al trupelor SWAT, o unitate de elită a Serviciului Irakian de Contra-Terorism.

Tânărul de 23 de ani stătea în mașină, iar colegul lui a coborât, a început să tragă și a ucis victima-țintă. Atunci s-a simțit mândru de realizarea sa, de crima comisă, acum, când stă cu cătușele la mâini, declară, pentru CNN, că regretă acțiunile și crede că a greșit.

Al-Azy este unul dintre cei trei bărbați care au vorbit cu jurnaliștii de la CNN, în exclusivitate, dintr-o închisoare condusă de kurzi, într-o locație secretă din nordul Irakului.

Accesul la un grup de bărbați care recunosc că au jucat un rol activ în atacul ISIS asupra orașului irakian Kirkuk, în octombrie, este fără precedent, precizează sursa citată. Raidul în stil comando a avut ca „actori” câteva sute de luptători ISIS, cel puțin doi atacatori sinucigași și o celulă locală „adormită”.

Au murit atunci 96 de oameni și acțiunea a fost considerată de mulți ca o distragere a atenției de la bătălia pentru Mosul, bastionul ISIS în Irak.

Povestea celor trei luptători oferă o imagine a modului în care funcționează organizația teroristă la nivel local, atunci când luptă pentru propria supraviețuire.

Cei trei au vorbit de bună voie, fără a fi în vreun fel obligați de oficialii kurzi, care conduc închisoarea, dă asigurări postul de televiziune american. Toți sunt în continuare anchetați pentru crimele comise.

Versiunea lui Ahmed

Laith Ahmed lucra ca tâmplar, când ISIS a preluat controlul asupra satului său, de lângă orașul sunnit Hawija, în vara lui 2014. Trei zile mai târziu a venit la el un bărbat care i-a promis un salariu, dacă se alătură Statului Islamic. Sărac și analfabet, Ahmed spune că a acceptat și a semnat fără să înțeleagă consecințele deciziei sale.

„Am făcut o greșeală, nu știu să scriu și să citesc. Tot ce am făcut a fost greșit”, declară acum Ahmed. Are 26 de ani, are părul lung, blond și o barbă pe măsură. Are ochii albaștri și cicatrici îi brăzdează fruntea și nasul.

Din multe puncte de vedere, este soldatul ISIS ideal: supus, needucat, provenind dintr-un focar de radicalism sunnit.

„Jur că ne-au păcălit. Nu știu nimic”, spune Ahmed. „Ne-au adus pe jos până ân Kirkuk și ne-au dat puști AK. Apoi ne-au trimis în anumite locuri și au plecat”.  

Autoritățile kurde spun că tânărul era un luptător sinucigaș, conducea un grup de alți cinci bărbați în timpul atacului din Kirkuk. Ahmed declară că el nu știe nimic despre poziția sa de „inghamisi”, luptător sinucigaș.

Filmările obținute de CNN îl arată pe Ahmed într-un schimb de focuri scurt, înainte ca el să fie împușcat în picior și forțat să se târască la adăpost. Apoi un grup de localnici furioși îl prind și îl leagă, până la sosirea forțelor de securitate kurde, care îl arestează.

„Sper să se termine toată povestea asta în curând. Nu știu care-mi va fi soarta”; spune Ahmed, resemnat. „Dar voi merge la tribunal și sper ca, într-o zi, să pot să mă întorc la soția și copiii mei”.