Coregraful Viviana German Potlog și Fundația Nadia Comăneci au pus în scenă un spectacol pentru 140 de balerine, care învață tainele dansului la Clubul MiniMe.
De trei ani încoace, vara, înainte de vacanță, și iarna, înainte de Crăciun, coregraful Viviana GermanPotlog urcă pe scena Teatrului de pe Lipscani. De fiecare dată cu din ce în ce mai mulți copilași. A început cu 70 de mini-balerini, la primul spectacol, ca luni seară, la a treia ediție, să aibă 140. Pe lângă ei, 400 de părinți, bunici, unchi și mătuși își încurajau, relaxați, prichindeii. Nu sunt greu de supravegheat, pentru că nu pleacă unul din sală până nu dansează și nu- și primesc trofeele. „Pentru ca voi să vedeți un astfel de spectacol, echipa noastră lucrează luni de zile. Dincolo de scenă, e o întreagă coregrafie, gândită la milimetru pentru ca acești copii să fie fericiți”, explică Virgil Munteanu, vicepreședinte al Fundației Nadia Comăneci.
Deschidere inedită
În premieră, la această ediție, Vivi, cum o alintă copiii pe coregrafă, n-a mai deschis ea spectacolul. „Am ales să predau ștafeta și să deschidă Feeria doi parteneri, Amalia Miclea și Cristian Tunea, urmați de surpriza mea, fostul dansator Robert Roca, care acum e cântăreț”, explică „Zâna florilor”. „A cântat melodia Mihaelei Runceanu, „Să fim copii”, pe care a învățat-o în două săptămâni. Sunt așa mândră de el! Mi-a povestit că o domnișoară din sală l-a felicitat. Era așa de fericit! ”, ne-a povestit, amuzată, Iuliana Roca, mama lui Robert, și unul dintre artizanii Feeriei.
Artiști de la 3 la 11 ani
Printre rânduri sau pe scenă, cu ochii lipiți de Vivi, fetițele se învârteau în superbe rochii în culori intense, în timp ce băieții dansau lejer în ținuta complet albă. „Minunile mele au între 3 și 11 ani. Avem cinci grupe de balet clasic și patru grupe de dans modern, în total 140 de balerine și dansatori pe scenă. Anul acesta m-au inspirat și am ales că fac o Feerie a florilor. Așa că am avut pe scenă ghiocei, panseluțe, maci, orhidee, garofițe, lalele, flori de „Nu mă uita”, bujori și trandafirași. Ca fundal muzical, am folosit arii celebre, muzică populară, dance, pop, rock, hituri cunoscute, iar coregrafia e inspirată strict de copii, de potențialul fiecă- rei grupe în parte. Execută între 2 și 5 dansuri, fiecare”, explica Vivi.
Când o întrebi cum reușește să stăpânească atâția copilași, râde din tot sufletul. „Nu știu! E un dar de la Dumnezeu. Fur câte un gram de energie de la fiecare copilaș. Și am 300, nu 140 cât ați văzut voi, pe scenă. Eu sunt și educatoare, la o grădiniță, și psiholog pentru copilași și mai lucrez la un centru, în afara de MiniMe”. Iar soțul ei nu pare deloc deranjat de „concurență”. „În inima ei, suntem toți pe același loc. 300 de copilași și eu lângă ei, pentru că Viviana are în grijă și sufletul meu de copil”, ne spune, relaxat, Andrei Potlog.
Rebecca, fetița minune
La cinci ani și jumătate, Rebecca Stoica nu stă o clipă locului. „A intrat pentru prima dată într-o sală de balet la doi ani. O iubește enorm pe Vivi și vrea să o facă mândră de ea. A repetat pentru spectacol și pe stradă, oriunde ne-am afla. Când întâlnim oameni care cântă pe stradă, se duce lângă ei și începe să danseze. O dată, a început lumea să pună bani în cutia cântărețului, credeau că fac echipă. La Feerie, a așteptat cu nerăbdare să-i dea floarea - un trandafir roșu-, coregrafei sale. Fiecare copil i-a dăruit Vivianei un trandafir în culoarea ținutei pe care au purtat-o pe scenă”, ne-a povestit mămica fetiței, Mirabela. Rebecca, care a stat la poză doar în brațele tatălui ei, a ținut să ne explice că ea face și JuJitsu și înot. „Îmi plac dansul și baletul, pentru că mă fac fericită. Ador ca oamenii să mă privească și să mă aplaude. Asta înseamnă că le-a plăcut ce au văzut, și mă bucură tare, tare. La vârsta ta, sigur o să ajung o mare dansatoare sau balerină”.