Poți să te auzi sforăind? Ce spun cercetătorii

Poți să te auzi sforăind? Ce spun cercetătorii Sursa: Arhiva EVZ

Poți să te auzi sforăind? Sforăitul poate fi foarte zgomotos, mai ales atunci când persoana care sforăie încă doarme profund. Oricine a fost trezit vreodată de sforăitul altcuiva știe cât de puternic poate fi.

Poți, de fapt, să te auzi sforăind?

Totuși, pot oamenii să își detecteze propriul sforăit? Sau cumva reușesc să ignore zgomotul propriilor sforăituri și gâfâieli?

În mod surprinzător, ambele sunt posibile.

Dr. Anita Shelgikar, profesor clinic de neurologie și medicină a somnului la Universitatea din Michigan, a trimis un e-mail către Live Science pentru a spune că „unii oameni se trezesc la sunetul propriului sforăit”. „Alți oameni nu sunt conștienți de sforăitul lor, indiferent de intensitatea sau de frecvența sforăitului lor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru se datorează faptului că, potrivit lui Shelgikar, fiecare persoană are un prag de trezire unic - punctul în care este cel mai probabil să se trezească din somn. Unele zgomote pot fi mai supărătoare decât altele, în funcție de persoană.

De ce și cum poți să te auzi sforăind

În plus, capacitatea unei persoane de a se trezi la propriile sforăituri se poate schimba de la o noapte la alta.

„Efectul zgomotului asupra somnului este probabil multifactorial, în funcție de factori precum volumul zgomotului, tipul de zgomot, pragul de excitație al individului și alți factori de mediu care pot afecta somnul”, a declarat Shelgikar. Ea a spus că unele persoane au dificultăți în a adormi la sunete liniștite, cum ar fi șoapta sau muzica ușoară.

Somn

Sursa foto: Arhiva EvZ

Cu toate acestea, zgomotul joacă un rol complicat în trezirea oamenilor, în special pentru cei care sforăie.

„În mod interesant, studii recente au descris o abordare numită „stimulare acustică cu blocare de fază”, care este un protocol specific de livrare a sunetului, pentru a crește cantitatea de somn cu unde lente (cunoscut și sub numele de somn profund)”, a continuat ea.

Sforăitul și REM

Dacă persoana care sforăie se află în somnul REM („rapid eye movement”), care este momentul în care au loc majoritatea viselor, acesta este un alt factor de luat în considerare.

„Unele date indică faptul că pragul de trezire este mai mic în timpul somnului REM decât în timpul somnului NREM [non-REM]”, a declarat ea. „Somnul REM este momentul în care sforăitul se înrăutățește pentru o mulțime de oameni. Unii oameni pot fi mai susceptibili de a-și auzi propriul sforăit în timpul somnului REM ca urmare a acestei combinații”.

O incapacitate a gurii sau a nasului de a permite trecerea aerului provoacă sforăitul. Chiar dacă este zgomotos și deranjant, sforăitul sporadic nu justifică alarma. Potrivit Clinicii Cleveland, sforăitul datorat unei afecțiuni medicale precum apneea de somn poate crește riscul unei persoane de atac de cord sau accident vascular cerebral, potrivit LiveScience.