Poți să ai în casă o mică avere! Colecționarii sunt dispuși să plătească bani mulți

Poți să ai în casă o mică avere! Colecționarii sunt dispuși să plătească bani mulți

Bancnota de 2.000 de lei a fost emisă de Banca Națională a României în 1999, cu prilejul eclipsei de soare din acel an. Acum, după 23 de ani, această bancnotă se vinde cu sume importante pe internet.

Bancnota de 2.000 de lei din 1999 este printre primele realizate din polimeri, iar acest lucru a fost o premieră pentru Europa, în acele vremuri. În prezent, o parte din aceste bancnote, de 2.000 de lei, dedicate eclipsei de soare din anul 1999 pot aduce deținătorilor o sumă destul de importantă. Destul de rare, în acest moment, bancnotele au devenit la mare căutare printre colecționari. Astfel, au ajuns să se comercializeze cu sume cuprinse între 1.000 până la 2.000 de lei.

Bancnotele cu eclipsa din anul 1999 au fost emise de Banca Naţională a României pentru o perioadă scurtă. Ele sunt în ediție limitată, motiv pentru care acum sunt la mare căutare de către colecţionarii de rarităţi.

sursa foto: You Tube

Bancnota de 2.000 de lei

Pentru a marca eclipsa totală de soare din 11 august 1999, Banca Naţională a României (BNR) a emis o bancnota din polimer, în ediție limitată. Valoarea acesteia a fost de 2.000 de lei și a circulat pentru o perioadă. A fost primul astfel de specimen pus în circulaţie în Europa şi în emisfera nordică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ediția specială a acesteia cu seria 001A a fost de un milion de exemplare care au fost puse în circulaţie pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea nu se udau, nu se uzau, nu se mototoleau şi aveau un miros specific care aducea a… industrial, după cum relatează DC News.

Specialiştii spun că nu orice bancnotă cu eclipsa din 1999 este valoroasă, ci doar cele din seria limitată de un milion de exemplare. Colecţionarii sunt interesaţi să cumpere cu precădere aceste specimene cu seria 001A.

Primii bani de hârtie din România

De menționat că primii bani româneşti de hârtie au fost emişi în 1877 de Ministerul Finanţelor. Obiectivul a fost de a acoperi cheltuielile generate de Războiul de Independenţă. Începând din anul 2005, toate bancnotele din România au fost realizate pe suport polimer.

Această tehnologi, utilizată de BNR în premieră europeană, are grad sporit de siguranţă, rezistenţă la circulaţie, costuri mai mici şi procesare automatizată. De asemenea, sunt mai curate decât cele realizate pe hârtie, nu absorb umezeala, uleiurile, bacteriile şi, fiind reciclabile, respectă mediul înconjurător.