Dacă faceți urticarie atunci când vă expuneți la soare, sunteți alergic la acest „factor fizic”. Nu înseamnă că ați ratat total șansa de a face plajă, dacă urmați tratamentul indicat de medicul alergolog, timp de 10 zile înainte de plecarea la mare
Unul dintre cei mai buni alergologi pe care îi are România, cu dublă specializare - în ORL și alergologie, este medicul primar Ioana Angelica Pedestru, doctor în științe medicale și cadru universitar, cu rang de asistent, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Specialistul Ioana Angelica Pedestru, care profesează la Spitalul Colțea, atenționează, într-un limbaj pe înțelesul tuturor, despre riscurile la care sunt supuși oamenii afectați de vasta lume a alergiilor.
10 zile tratament înainte de plajă
Alergenii sunt cu sutele, dar alergiile la polen se manifestă sezonier, cele din tot timpul anului se numesc alergii perene și pot fi la praf (acarieni), mucegai, animale de companie etc, ne explică specialistul. Există și alergia la factor fizic, cum ar fi soarele. „Persoanele alergice la soare nu pot să facă plajă fără să facă urticarie. Dacă vor să meargă la plajă, atunci trebuie să ia tratamentul specific cu 10 zile înainte de expunere la soare”, ne spune dr. Ioana Pedestru. Specialistul atenționează și persoanele alergice la praful de casă, să fie atente să nu se cazeze în hoteluri și case cu mochete sau mobilier vechi sau spații care lasă de dorit din punct de vedere al igienei. Persoanele care se știu alergice trebuie să conștientizeze faptul că plimbările pe malul mării sunt benefice datorită aerosolilor naturali”.
Polinoza netratată dă în astm bronșic
„A început sezonul cu patologia polinozelor. Polinoza este o alergie respiratorie cu teste cutanate pozitive la polenuri. Există o frecvență destul de mare a acestui tip de alergie, astfel că, începând de la 1 martie și până în octombrie, aproximativ, apar manifestările clinice. Bolnavii fac crize și vin la noi pentru manifestările alergice. Problema este că tratamentul specific trebuie început iarna. Ceea ce trebuie să înțeleagă oamenii este faptul că o asemenea alergie netratată se accenteuează de la an la an și există riscul de a face astm bronșic. Noi trebuie să preîntâmpinăm inflamația bronșică, sens în care tratamentul este absolut necesar”, ne spune specialistul. Rinitele alergice sezonieră (sau polinoză) se manifestă prin obstrucție nazală, rinoree mucoseroasă, strănutul în salve, prurit nazal, ocular, tuse seacă, disconfort. Orice persoană care are asemenea simptome trebuie să meargă la medicul de familie, care este îndreptățit să-i dea bilet de trimitere la alergolog. Testarea la alergolog nu durează mai mult de 10- 20 de minute.