Pot exploda telefoanele, precum pagerele Hezbollah? Răspunsul fizicianului Cristian Presură
- Iulia Moise
- 19 septembrie 2024, 12:13
În urma exploziilor miilor de pagere din Liban, nu avem cum să nu ne întrebăm dacă și telefoanele mobile pot face același lucru. Cercetătorul Cristian Presură explică felul în care funcționează smartphone-urile.
Bateriile litiu-ion, cauza presupusă a exploziile din Liban
Cunoscutul fizician Cristian Presură explică de ce nu pot exploda bateriile litiu-ion. „Bateriile litiu-ion de la telefoane se supraîncălzesc – și în cazuri izolate ard – însă elementul important este că ard încet, nicidecum încât să omoare un om”, spune fizicianul.
Inițial știrile au indicat posibilitatea acțiunii de la distanță asupra bateriei de litiu, în cazul pagerelor Hezbollah astfel încât ea să ajungă să se supraîncălzească și să explodeze.
Apoi, s-a aflat că Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Ungaria care au fost importate în Liban şi destinate Hezbollah.
Explozibilul a fost amplasat lângă baterie
Explozia avea loc după ce pagerul era detonat de la distanță de un comutator încorporat care activa explozibilii puși lângă baterie. Detonarea avea loc în urma unui mesaj.
Lla întrebarea HotNews, dacă poate un grup de hackeri să facă ceva de la distanță, astfel încât să explodeze smartphone-urile unor oameni? Răspunsul fizicianului Cristian Presură este că ”Nu”
Cristian Presură explică faptul că atacatorii ar trebui să preia controlul software-ului telefonului, astfel încât să-l facă să consume mai mult curent.
„Aici nu știu în ce măsură software-ul este capabil să facă așa ceva, clar că este foarte greu să scurtcircuitezi intenționat anumite componente ca să crești curentul de consum de la baterie și să o faci să se supraîncălzească. Mi se pare prea puțin probabil. Dar să zicem că s-ar putea: o baterie scurtcircuitată ajunge să consume de câteva ori mai mult, dar nu trebuie să uităm că telefoanele obișnuite au multe protecții care, dacă sunt implementate bine, nu ar duce la explozie”, spune cercetătorul român.
Bateriile noi sunt făcute să reziste în caz de scurtcircuit
Fabricile care fac componente electronice „trebuie să obțină o mulțime de aprobări la capitolul siguranță, iar pentru a le obține trebuie trecute toate scenariile negative și modul în care se va comporta acel gadget, dacă s-ar întâmpla ceva neprevăzut”, explică fizicianul.
„Pagerele nu au microfon și nici cameră, sunt mult mai simple decât smartphone-urile, însă pentru cei care le folosesc avantajul ține de faptul că nu pot fi monitorizate la fel de strict precum telefoanele inteligente cu Android sau iOS”, declară Cristian Presură.
Telefonul mobil nu poate atinge temeperaturile necesare unei explozii
Telefonul mobil nu poate exploda pentru că bateria lui nu se încălzește suficient de tare pentru a arde explozibilul.
Cristian Presură explică „telefonul mobil se încălzește treptat, să zicem pe parcursul a 30 de minute, după care temperatura ar trebui să crească peste o anumită valoare, astfel încât aparatul să ajungă să ia foc”.
«Dar se mai întâmplă ceva când ia foc, fiindcă fenomenul acesta de explozie este dat de anumite gaze care se elimină și cărora le crește temperatura și, sub acest efect, vor să iasă, însă nu au cum, fiindcă se găsesc într-un spațiu etanș. Acele gaze acumulate în interiorul gadget-ului ajung să apese și la un moment va face „poc”, fiindcă el ar „scăpa” într-o anumită zonă.
Aceasta ar fi „explozia” pe care am simți-o dacă s-ar întâmpla ceva grav cu un telefon, însă nu ar fi nici pe departe o explozie capabilă să omoare un om», precizează Cristian Presură.
Cristian Presură fizicianul român care a inventat un senzor optic ce măsoară bătăile inimii
Cristian Presură este cunoscut pentru clipurle sale de știință de pe YouTube. Fizicianul și-a obţinut în 2002 doctoratul la Universitatea Groningen, Olanda, iar în prezent este cercetător la compania Philips, în Olanda. El are specializare în domeniul senzorilor medicali.
El a inventat un senzor optic ce măsoară bătăile inimii, integrat într-un ceas purtat la mână, practic luminița verde pe care o vedem pe spatele multor ceasuri smart din prezent.