Ilya Ponomarev, fondatorul postului, finanțează canalul de știri cu sume substanțiale provenite din investițiile sale. Ilya Ponomarev, fost membru al parlamentului rus, în 2014, a fost singurul deputat care a votat împotriva anexării Crimeii. Iar conducerea de la Kremlin l-a dat afară din Duma și i-a interzis, când se afla într-o călătorie în SUA, să intre în propria sa țară.
„Îmi place această idee”, a spus Ponomarev. Iar acum postul TV February Morning şi-a propus să-l răstoarne pe Vladimir Putin. Spre deosebire de alte instituții media care operează în Ucraina, acesta se adresează exclusiv unui public care locuiește în Rusia. Cei 70 de angajați sunt ucraineni și ruși. Unii dintre ei lucrează în orașele rusești de provincie, ca parte a unei rețele sub acoperire.
Cea mai eficientă modalitate de a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei este de a doborî regimul de la Moscova, a spus Ponomarev. Cu Putin la putere, există toate perspectivele ca acest conflict să se prelungească ani de zile, chiar decenii.
„Treaba noastră este să pornim o revoltă a maselor. Trebuie să arătam rușilor că nu sunt singuri”
Canalul TV se adresează exclusiv populației ruse, iar echipa din spate spune că pentru a-şi îndeplini obiectivul este nevoie de o „revoltă a maselor”. Fostul deputat rus după ce a fost dat afară din Duma rusească şi interzicându-i să mai revină în Rusia după o vizită a sa în SUA, trăiește acum la Kiev şi a devenit cetățean ucrainean în 2019.
Prezentatoarea Olga Volkova (foto) de la postul TV February Morning:
Cu Putin la putere, există toate şansele ca această invazie să se prelungească ani de zile, poate chiar decenii”. Ilia Panomarev crede că singura cale prin care pot să-şi îndeplinească scopul este „să pornim o revoltă în masă. Trebuie să vadă ruşii că nu sunt singuri”.
Două grupuri din Rusia ar putea ajuta jurnaliştii lui Ilia Panomarev
Ponomarev a recunoscut că va fi dificil să-i convingă pe rușii îndoctrinați cu propaganda de la televiziunea de stat să-și întoarcă armele împotriva Kremlinului. Dar el a spus că există două grupuri care au format o coaliție promițătoare în Rusia li care i-ar putea ajuta.
Unul este format liberalii urbani mai tineri și susținătorii liderului de opoziție întemnițat Alexei Navalny, dar mulți au emigrat recent.
Celălalt grup este format din clasa muncitoare frustrată a Rusiei, sătulă de corupție și guvernare proastă. Adesea de stânga și în mare măsură dezorganizați, ei nu au fugit în străinătate și au mai multe șanse să comită acte de nesupunere civilă, a spus el. Din februarie, activiștii au incendiat mai multe birouri de recrutare militară rusă, însărcinate să trimită soldați în Ucraina.
Canalul TV oferă sfaturi despre fabricarea bombelor și cum să contracarezi agenția rusă de spionaj FSB prin dezactivarea setărilor de locație a telefonului mobil. Aceste „mici trucuri” au fost predate la începutul erei Putin în taberele de vară ale fracțiunii de stânga, a spus el.
Editorul-șef ucrainean de la February Morning, Larisa Rybalchenko, a spus că va dura ceva timp până când ea și colegii ei de redacție vor schimba societatea rusă. „Va fi o călătorie lungă. Există multă dezinformare acolo, în special despre război. Dar este esențial pentru Rusia și pentru Ucraina”, a spus ea.
Ilia Ponomarev spune că ar fi mândru dacă l-ar considera agent străin
Ilia Ponomarev a fost întrebat dacă crede că este considerat un agent străin în Rusia, iar el a răspuns că „aş fi mândru dacă m-ar numi aşa. Terorist, extremist, este un act de recunoaștere. Din păcate, sunt foarte deştepţi şi s-au asigurat că nu există niciun personaj vizibil în rândul stângii politice şi a naționaliștilor. Trebuie să oferim o viziune credibilă pentru viitorul Rusiei”.
Foto: Ilia Ponomarev - sursa The Guardian
Ponomarev a spus că se caută surse occidentale de finanțare pentru canalul său. Dar Londra și Washingtonul se feresc să promoveze „schimbarea de regim” în Rusia, deși asta își doresc în mod privat. Administrația Biden oferă Kievului 40 de miliarde de dolari în arme și ajutor umanitar . Dar se spune că nu încearcă să-l îndepărteze pe Putin.
„Elitele din Rusia sunt nemulțumite. Dar acum nu sunt suficient de speriate. Trebuie să vadă fantoma anului 1917”, a concluzionat fondatorul postului TV în interviul acordat pentru theguardina.