Postul Pastelui curata sufletul, dar si buzunarele
- Adam Popescu
- 25 februarie 2007, 02:00
Postul le aduce venituri suplimentare producatorilor de alimente vegetale, in timp ce cumparatorii sunt nemultumiti de cresterea preturilor la fructe si legume.
Produsele vegetale au mare cautare in aceasta perioada. Oferta existenta pe piata le permite romanilor sa consume, pe langa legume sau fructe, pateuri vegetale cu diverse arome, branza de soia, crenvursti vegetali, crochete vegetale, maioneza de post sau lapte de soia.
Vegetale mai scumpe
Daca, pana saptamana trecuta, preturile din piete la fructe si legume erau accesibile, de cand am intrat in post, acestea costa cu pana la 30a mai mult. Mariana Grigore (67 de ani) este pensionara, isi face cumparaturile in Piata Progresul din Capitala si spune ca, de cand a inceput postul, preturile la legume si fructe au inceput sa creasca.
„Sunt o persoana credincioasa si tin post de Paste in fiecare an, dar mi-e tot mai greu pentru ca nu imi mai ajung banii sa cumpar alimente pe care am voie sa le mananc. La noi, la Progresul, au crescut cu cate 1-2 lei preturile, dar tot e mai bine decat in Piata Amzei sau in Obor. Acolo e de doua ori mai scump”, a spus batrana. „Un kilogram de portocale costa 3,5 lei, strugurii au ajuns la 7 lei, iar kilogramul de miez de nuca e 20 de lei. E prea scump sa tii post fara sa mori de foame”, a mai adaugat ea.
Produse speciale
Crenvurstii vegetali, branza din soia sau pateurile vegetale sunt doar cateva dintre alimentele ce pot fi consumate in aceasta perioada. La acestea se adauga si deserturile de post - cozonacii ori produsele de patiserie care nu contin ingrediente de origine animala. Pana pe 8 aprilie, cei care tin post pot manca legume si fructe, halva, produse de patiserie fara oua si lapte, cereale, fructe uscate, masline si produse pe baza de soia.
Aceasta perioada este una profitabila pentru comerciantii ori producatorii unor astfel de alimente. In majoritatea hipermarketurilor, la rafturile cu produse de post este mare agitatie. Clientii care vor sa-si purifice trupul si sufletul pleaca acasa avand cosurile de cumparaturi pline cu alimente de post, dar si cu buzunarele mai goale. Preturile ii nemultumesc pe cumparatori, care se vad nevoiti sa scoata din portofel sume mai mari pentru a-si umple frigiderele cu mancare de post. Desi astfel de alimente sunt comercializate pe toata perioada anului, in post preturile lor cresc usor. Acelasi lucru se intampla si in cazul fructelor sau al legumelor, care risca sa devina inaccesibile pentru o parte dintre consumatori.
Alternative
Preturile produselor din vegetale
> O conserva de pate vegetal costa intre 2 si 3,55 lei, in functie de gramaj si de producator.
> 400 de grame de crenvursti de post costa aproximativ 6 lei.
> Pentru un kilogram de crochete vegetale din soia, pretul este de aproximariv 13 lei.
> 100 de grame de snitel vegetal din soia costa in jur de 1,5 lei, iar pentru o conserva de soia, preturile variaza intre 1,5 si 6,5 lei, in functie de producator si de cantitate.
Preturi pe kilogram
Costurile legumelor si fructelor
> Portocale - 3,5 lei
> Banane - 4,5 lei
> Struguri - 7 lei
> Prune uscate - 10 lei
> Mere - intre 1,5 si 4 lei
> Morcovi - 3 lei
> Varza proaspata - 1,5 lei
> Cartofi - intre 1,5 si 2 lei