Poșta Română anunță o restructurare masivă. Câți angajați vor fi dați afară

Poșta Română. Sursa foto: Poșta Română

Șeful Companiei Naționale Poșta Română a anunțat că instituția pe care o conduce va trece printr-o perioadă de restructure, care va viza posturile din aparatul administrativ. Cei care vor fi vizați vor primi oferte de a lucra ca poștași sau șoferi.

Valentin Ștefan, directorul Companiei Naționale Poșta Română, a declarat că numărul angajaților din apartul administrativ, celebrul TESA, s-a dublat în ultimii ani, în timp ce activitatea instituției s-a redus cu 50 la sută.

”Este vorba despre un cumul de factori. Serviciile şi produsele companiei s-au redus la jumătate în ultimii 10 ani. La fel şi numărul total de angajaţi a coborât cu 40% în ultimii 10 ani, în schimb aparatul administrativ s-a dublat. Credem că cu un număr mai mic de oameni, compania poate să-şi desfăşoare activitatea mai bine. Poşta Română are acum cam 23.000 de angajaţi şi nu vrem să dăm afară pe nimeni, vrem doar să-i relocăm acolo unde e nevoie de personal în Poşta Română”, a explicat Valentin Ștefan.

Vor rămâne poștași, dacă vor dori

Din primele informații restructurarea vizează peste 500 de persoane, care, vor primi, în conformitate cu prevederile din Codul Muncii, alte oferte în interiorul companiei, și anume poștași sau șoferi.

”Acolo dintr-un departament în administraţia centrală de 20 de persoane, pentru 15 de exemplu se vor oferi posturi în operaţional: poştaş, şofer. Din experienţa noastră, aceşti colegi nu vor accepta noile posturi şi probabil vor opta să rămână în continuare în posturile pe care le au şi atunci trebuie să le desfacem contractul de muncă”, a explicat Valentin Ştefan, directorul Poştei Române, citat de Antena3.

În cazul în care ofertele pentru noile locuri de muncă vor fi refuzate, angajații au dreptul să primească salarii compensatorii.

Deficit de poștași

Un poștaș la Poșta Română câștigă salariul minim net pe economie, în jur de 2.200 de lei. Din acest motiv, posturile de poștaș nu sunt atractive pentru români.

”De exemplu, oraşul cu cel mai mare deficit este Slatina, judeţul Olt. Ne e foarte greu să găsim angajaţi acolo. Şi în general în mediul urban există un deficit de angajaţi. În mediul rural în schimb, există un surplus de angajaţi (...) Avem cam 600 de posturi libere la nivel naţional. Acest deficit există de ani de zile”, a spus directorul general.