Posibilă alternativă la antibiotice. Ce sunt lantibioticele

Posibilă alternativă la antibiotice. Ce sunt lantibioticele Sursa foto: Pixabay

Rezistența tot mai mare la antibiotice a agenților patogeni care provoacă infecții face importantă găsirea de noi substanțe antibacteriene.

Antibiotice și lantibiotice. Care e diferența

Cercetătorii sunt plini de speranță în privința lantibioticelor, un nou grup de substanțe produse de bacteriile gram-pozitive.

Acestea sunt peptide care luptă împotriva microbilor, iar efectele lor sunt de obicei foarte limitate.

Dr. Fabian Grein, care a fost până de curând șeful grupului de cercetare DZIF „Interferențe bacteriene” din cadrul Institutului de Microbiologie Farmaceutică de la UKB și membru al Zonei de Cercetare Transdisciplinară (TRA) „L”, spune că acești compuși sunt foarte interesanți din punct de vedere medical, deoarece ar putea viza grupuri specifice de organisme fără a afecta întreaga floră bacteriană, ceea ce se întâmplă cu antibioticele cu spectru larg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avantaj vital în competiția cu corynebacteriile

Cercetătorii UKB Fabian Grein și Tanja Schneider, împreună cu Ulrich Kubitscheck, profesor de chimie biofizică la Universitatea din Bonn, au descoperit un nou lantibiotic numit epilancin A37.

Stafilococii - care trăiesc de obicei pe piele și pe membranele mucoase - îl produc.

Peptidele antimicrobiene nu sunt bine cunoscute. Potrivit lui Jan-Samuel Puls, primul autor și doctorand al Universității din Bonn la Institutul de Microbiologie Farmaceutică din cadrul UKB, „am reușit să arătăm că epilancinele sunt răspândite în stafilococi, ceea ce subliniază importanța lor ecologică”.

Medicamente

Tratamente revoluționare

Mai exact, stafilococii și corynebacteriile sunt genuri importante din microbiota umană, care este formată din toate microorganismele, cum ar fi bacteriile și virușii, care trăiesc în nas și în piele și care sunt strâns legate de sănătate și boală.

Aceste specii sunt în mod clar în competiție între ele, deoarece trebuie să producă acest compus special.

Ce face noul tip de antibiotice

Potrivit cercetătorilor, epilancina A37 nou descoperită afectează doar corynebacteriile. Aceste bacterii sunt concurenți majori ai stafilococilor în microbiomul pielii.

A fost descoperită o modalitate cu totul nouă de a lupta în „războiul bacteriilor”.

„Se presupune că această specificitate este mediată de un mecanism de acțiune foarte special pe care am reușit să îl descifrăm în detaliu”, explică Grein. În interiorul celulei corynebacteriene, epilancina A37 pătrunde și, la început, nu îi face rău. Odată intrată în celulă, peptidele antimicrobiene sparg membrana celulară, omorând corynebacteria.

În calitate de coautor, Dr. Thomas Fließwasser de la Institutul de Microbiologie Farmaceutică din cadrul UKB, cercetător postdoctoral la Universitatea din Bonn și șef interimar al grupului de cercetare DZIF „Interferențe bacteriene”, spune: „Studiul nostru arată cum poate fi folosit un mecanism de acțiune specific pentru a combate o singură specie de bacterii”. Ca urmare, este o „dovadă de concept”, potrivit sciencedaily.