Viaţă de angajat român la Google şi la Facebook

Viaţă de angajat român la Google şi la Facebook

MUNCEŞTI PE BRÂNCI, DAR CÂŞTIGI 8.000 DE DOLARI/LUNĂ. Un fost salariat al Google povesteşte pentru EVZ ce trebuie să demonstrezi la interviu, cum vrea să te ţină compania cât mai mult la muncă şi cum poţi câştiga 100.000 de dolari pe an.

Giganţii internetului au anunţat că angajează programatori români pentru birourile din Europa şi SUA. EVZ a vrut să afle cum este viaţa de angajat la Google. Cătălin Frâncu a făcut trei ani de Politehnică, apoi s-a transferat la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

În 2001, a primit oferta de a efectua un stagiu la Google. Era plătit cu 30 de dolari pe oră. Imediat, şi-a dat seama de ceva: "Google nu face nimic la repezeală, lasă mereu loc de creştere. Putea să facă o fabrică de cherestea, tot ar fi scos profit", spune Cătălin.

Interviu: "Nu poţi fenta algoritmii"

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost angajat în 2002 şi, din 2004 până în 2006, a fost unul dintre inginerii care intervievau aspiranţii la un post la Google. În primul rând, la angajare nu contează prea mult dacă ai absolvit o facultate în România, vestul Europei sau SUA, spune Cătălin.

În schimb, ai şanse foarte mici dacă nu ai măcar patru ani de studii superioare în informatică. Vei avea interviuri cu mai mulţi ingineri de la Google. Fiecare te va chestiona timp de 45 de minute, după care te va nota: "Sigur pun întrebări din algoritmi. Nu ai cum să pă căleşti algoritmii. Programarea s-a schim bat, a devenit o artă de a lua bucăţi gata făcute şi de a le pune împreună, dar undeva intervine creaţia ta".

Poate sună a clişeu, dar viitorul angajat trebuie să demonstreze pasiune. Cătălin Frâncu îşi aminteşte un interviu: "L-am întrebat pe un tip la ce proiecte a lucrat. Omul s-a aprins. Lucrase la un sistem de arbitraj automat în tenis şi povestea cu plăcere de spre asta".

Salariu: cam 100.000 de dolari pe an

Dacă eşti angajat, uiţi de dolarii pe oră. "Pentru un tip cu 2-3 ani de experienţă ca programator, salariul e 90-100.000 de dolari", explică fostul angajat, care a părăsit Google în 2006, pentru câteva proiecte personale, printre care www.dexonline. ro.

Alături de salariu şi cele câteva acţiuni primite la angajare, ai mese gratuite, serviciu poştal, cabinete medicale, chiar şi frizerie şi spălătorie auto. Îi convine angajatului, dar şi companiei. "Google vrea să te ţină cât mai mult la birou. Plăteşte o armată de bucătari, dar îşi câştigă banii înapoi cu vâf şi îndesat, prin munca ta".

"La Google, m-am simţit cu adevărat respectat", spune Cătălin, dar tot el arată că nu curge numai lapte şi miere. A lucrat, în medie, 10 ore pe zi: "Nu există un sistem de pontare, dar te îndemni cu colegii. Pur şi simplu nu poţi pleca atunci când cei din echipa ta lucrează".

"20% din timp pentru ideea ta"

Dacă ai o idee care are legătură cu Google, poţi să o dezvolţi. "Poţi să dedici 20% din timpul de lucru unui soft gândit de tine. Paul Buchheit, creatorul Gmail, a lucrat la început 20%. Apoi, când proiectul a fost avizat, a trecut la 100%", îşi aminteşte Cătălin.

El crede că, pentru un programator, Google este o experienţă fantastică. "La polul opus sunt programatorii din bănci, de exemplu. Eşti o furnică, nimeni nu înţelege că, fără tine, compania ar avea o viaţă mult mai grea. La Google, erai un factor hotărâtor în direcţia companiei", încheie Cătălin.

De recrutarea noilor angajaţi se ocupă Gabriela Dan, angajată a Google Polonia. Compania caută "programatori foarte buni, pentru birourile Google din Europa", a spus aceasta, citată de Pro TV. Zile la Google Aproape fiecare zi de lucru a lui Cătălin începea pe la 6 dimineaţa. Locuia în San Francisco, la 40 de minute de mers cu maşina de Silicon Valley. Este zona cu cea mai mare concentraţie de firme de IT pe kilometru pătrat. Găsim aici, pe lângă Google, giganţi ca Apple, Intel, Adobe, Yahoo!, HP, Oracle, eBay, Symantec. Făcea drunul împreună cu fratele său, Cristi, ajungând la muncă pe la 07:30. Nu e însă o regulă.  "De obicei, programatorii sunt oameni leneşi, ajung târziu la muncă. De aceea, mai toate şedinţele erau după prânz", povesteşte Cătălin. De obicei, ziua lui de muncă lua sfârşit pe la 18-18:30. "Google ştie să te dezvolte şi să facă din tine un programator complet. Desigur, cea mai mare parte a muncii noastre era să scriem cod. Dar erau şi zile în care participai la întâlniri unde erau invitaţi oameni cu adevărat mari. Nu oriunde ai şansa să stai de vorbă cu creatorii Python sau Java", spune el.  Cum a fost unul dintre primii 500 de angajaţi, Cătălin poate spune că a trăit perioada romantică a Google. "În fiecare vineri, erau întâlniri cu Larry Page şi Sergey Brin, fondatorii Google. Angajatul afla detalii despre dezvoltarea companiei, ce produse s-au mai lansat. La început, erau anunţate şi zilele de naştere, apoi, când numărul angajaţilor a crescut, s-a renunţat la acest obicei. În anii de început, "când lumea a realizat că Google e un proiect cu un viitor măreţ", s-a muncit pe brânci. "Stăteam vreo 11 ore la birou", povesteşte Cătălin. Singurul an în care s-a relaxat puţin a fost 2004, anul când Google a fost listată la bursă. Bine, relaxare a însemnat "doar" vreo 9 ore de muncă pe zi. Cătălin a lucrat la crawlerul Google. Pe scurt, faza de crawlare este cea în care se stochează milioane de pagini pe serverele Google, pentru ca apoi să fie indexate şi servite celor care caută. Cu trecerea anilor, Cătălin e de părere că spiritul de la început al Google s-a schimbat puţin. "Sentimentul meu este că, în 2004, compania era condusă de ingineri. Adică inginerul era ţinut în puf, producea şi dădea direcţia companiei. Acum, poate şi sub presiunea concurenţei, au venit foarte oameni de marketing, de vânzări, de la concurenţă şi, în loc să fie integraţi în spiritul Google, au schimbat ei spiritul Google", consideră Cătălin.  Pentru a aplica la Google, trebuie să depuneţi un CV pe site-ul www.google.com/jobs.

A refuzat un full-time la Google

Cristian Strat este un tânăr din Bârlad, care a făcut două stagii la Google şi a primit o ofertă de angajare full-time. Pe care a refuzat-o. A preferat să lucreze la un proiect personal, Summify, deschizând o firmă în Canada. Citeşte AICI povestea lui

STAGIU

Viaţa la Facebook

În septembrie 2010, Tiberiu Savin a fost ales de Facebook pentru un stagiu de 12 săptămâni la sediul din Palo Alto, California. În luna aprilie a acelui an, fusese remarcat la o recrutare organizată la Politehnica Bucureşti. În aceste 12 săptămâni, a avut un salariu fix. Suma este însă confidenţială. Ca şi la Google, mesele sunt gratuite, la care se adaugă multe alte facilităţi.

  • PROGRAM. "Ştiţi cum e când te duci la muncă şi ai o zi proastă, dar trebuie să stai 8 ore? Aici, nu faci asta. Vii la birou când vrei, pleci când vrei. Îl citez pe managerul meu: «Atât timp cât termini proiectul, nu îmi pasă dacă îţi iei liber o săptămână»".
  • MOTIVAŢIE. Totuşi, colectivul e cel care te face să lucrezi asiduu, spune tânărul de 21 de ani: "Intri pe uşă în fiecare zi şi îţi dai seama că munca ta va schimba modul în care interacţionează 500 de milioane de oameni. Dacă acest lucru nu te face să stai să codezi până cazi lat, atunci nu ştiu ce te-ar putea motiva". În februarie, Tiberiu Savin a semnat un contract cu Facebook. La vară, va reveni la Palo Alto.

    Pentru detalii despre o carieră la Facebook, accesează www.facebook.com/careers. Compania angajează atât programatori, cât şi designeri, specialişti în securitate şi personal pentru vânzări, relaţii umane, marketing.