Zemoase și puternic aromate, portocalele pot fi folosite în deserturi, însă pot fi puse și la murat. Pe lângă gogonele, castraveți sau gogoșari, acestea arată spectaculos în borcanul păstrat în cămară sau beci. În plus, gustul lor este unul aparte.
Portocale murate
Aceste citrice se consumă ca atare sau confiate. De asemenea, portocalele sunt folosite în prepararea deserturilor, siropurilor și chiar a ceaiurilor. Puține persoane știu că acestea pot fi puse la murat. Rețeta este una simplă și ieftină.
Ingredientele necesare:
- 6-8 portocale medii
- 750 ml oțet
- 900-950 grame de zahăr alb
- 2 bețe de scorțișoară,
- nucșoară
- 5-7 păstăi de cardamom
- 10 cuișoare
- câteva boabe de piper negru
Mod de preparare
Portocalele se spală sau jetul de apă și se taie în patru sau chiar în bucăți mai mici. Fructele se pun la fiert într-o oală cu apă, iar după ce încep să clocotească se mai lasă 5-7 minute pe foc. Portocalele se pun la scurs într-o sită.
Între timp, oțetul, zahărul și restul aromelor se pun la foc mic. Compoziția se amestecă până se înfierbântă, însă nu se aduce la punctul de fierbere.
Portocale murate, un deliciu de care să te bucuri în această iarnă
Citricele se așează într-un borcan, iar peste acestea se adaugă compoziția lichidă. După ce a fost sigilat, borcanul se poate așeza cu capacul în jos, astfel încât să fie eliminate bulele de aer.
Portocalele murate se pot păstra peste iarnă și servi lângă friptură și garnituri cu orez, cartofi, conopidă. Odată desfăcut, borcanul cu delicioasele murături se păstrează doar la loc răcoros, arată Rețete și vedete.
După o rețetă similară, lămâile se pot pune la murat pentru sezonul rece. Spre deosebire de rețeta de portocale murate, în cazul lămâilor se adaugă rădăcină de hrean, frunze de țelină și boabe de muștar.
Dacă ați pus deja la murat diverse legume, cu siguranță merită să încercați un astfel de deliciu.