Sondaj. Câți români practică „cerșitul” pe TikTok. Din ce în ce mai mulți copii utilizează platforma

Sondaj. Câți români practică „cerșitul” pe TikTok. Din ce în ce mai mulți copii utilizează platforma8% din populația României practică „cerșitul” pe TikTok. Sursă foto: Unsplash

Un sondaj realizat recent de de Organizația Salvați Copiii arată că 8% din populația României practică „cerșitul” pe Tik Tok. Din ce în ce mai mulți copii utilizează platforma. 

Conform celui mai recent sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii în rândul părinților în luna ianuarie 2024, 32% dintre aceștia afirmă că fiul sau fiica lor utilizează TikTok, în timp ce 21% folosesc Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat. Cifrele sunt îngrijorătoare, în condițiile în care educația este la un nivel precar în România.

1,1 milioane de copii din România au cont de TikTok

Un specialist TikTok a declarat pentru publicația Financial Ingelligence că:

„TikTok a luat o amploare foarte mare în România, iar copiii petrec mult timp pe această aplicație. 1,1 milioane de copii din România au cont de TikTok, iar tineri între 12 și 16 ani petrec 6-8 ore zilnic  pe TikTok. 70% dintre ei intră pe aplicație și după miezul nopții. Din 10 postări pe TikTok, o mare parte fac trimitere către Only Fans sau au limbaj suburban.

Ianuarie a fost o lună record de utilizatori după 12 noaptea, peste 4 milioane de români au intrat în aplicație la acea oră, mulți dintre ei fiind minori”.

Fenomenul „cerșitului de bani” pe TikTok

„De asemenea, pe TikTok a mai apărut fenomenul “cerșitului de bani” în live. Practic, oamenii cer diverse cadouri virtuale (inimioare, trandafiri, mașini), care se transformă ulterior în bani. Din aceste sume, o parte revine TikTok.  Pot să vă spun că 1,2 milioane de oameni fac live pe TikTok, adică 8% din populația României,  și cer bani pe această rețea de socializare. În acest fel, copiii  nu mai sunt stimulați să termine școala pentru că e mai ușor să faci bani cerând pe TikTok. Statul ar trebui să facă ceva, pentru că fenomenul ia o amploare din ce în ce mai mare”, a mai precizat specialistul. 

8% din populația României practică „cerșitul” pe TikTok. Sursă foto: Unsplash

34% dintre adolescenții de 16 – 17 ani sunt online între 4-6 ore pe zi și 14% depășesc 6 ore pe zi

Conform cercetării sociologice "Internetul în familie", lansată de organizația "Salvați Copiii", aproximativ o treime dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani (34%) petrec o perioadă semnificativă de timp navigând pe Internet, fiind online între 4 și 6 ore pe zi, iar 14% depășesc acest prag. Studiul a fost efectuat în luna ianuarie, în rândul a 1866 de părinți care au copii sub 18 ani.

Conform aceluiași studiu, părinții indică vizionarea de conținut video și jocurile ca fiind principalele activități ale copiilor lor pe internet.

„Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor. Utilizarea reţelelor de socializare creşte semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram şi Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%). (…) Adolescenţii de 16 – 17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, 34% dintre ei fiind online între 4 – 6 ore pe zi şi 14% depăşind şase ore pe zi”.

Copiii au acces la conținut nepotrivit

Aproximativ 75% dintre părinți declară că principala lor îngrijorare legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit sau posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală. De asemenea, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea deveni victime ale infracțiunilor pe internet.

Comparativ cu percepția părinților asupra comportamentului online al copiilor, ancheta realizată de Salvați Copiii în 2023, printre copiii cu acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani, arată următoarele:

- Doi din cinci copii afirmă că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021; - Doar 17% dintre copii recunosc că au trimis altora astfel de mesaje cu conținut ofensator; - Ponderea fetelor care declară că au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decât a băieților care au avut o astfel de experiență, iar copiii din mediul rural afirmă într-o proporție mai ridicată că au fost jigniți sau deranjați pe internet în comparație cu cei din mediul urban.

Audieri în Congresul SUA privind riscurile internetului

Recent, directorii executivi ai Meta,TikTok, Snap, Discord și X, fostul Twitter, au fost chemați să depună mărturie în fața Comisiei Juridice a Senatului SUA pentru a explica ce fac pentru a proteja copiii de pericolele online. În cadrul audierii, doi dintre directorii executivi au prezentat scuze, senatorii au adresat întrebări dure, iar familiile prezente în sală au avut reacții puternice, fiind afectate de impactul internetului.

Senatorul Josh Hawley i-a cerut liderului Facebook și CEO-ului Meta, Mark Zuckerberg, să-și ceară scuze familiilor tinerilor americani care au fost afectați de exploatarea sexuală online și chiar au suferit sinucideri ca urmare. Această audiere a fost parte a eforturilor membrilor Congresului SUA de a implementa legi mai stricte pentru reglementarea industriei tehnologiei. Deși majoritatea rețelelor de socializare sunt încă reglementate de o lege din 1996, care le oferă o anumită protecție împotriva proceselor legate de conținutul postat, senatorii au acuzat aceste rețele sociale că afectează grav sănătatea mentală a copiilor și că sunt responsabile pentru multe dintre pericolele cu care aceștia se confruntă online.

Ne puteți urmări și pe Google News