Populația Chinei a scăzut în 2022, o premieră din 1960 încoace. Care sunt principalele cauze

Populația Chinei a scăzut în 2022, o premieră din 1960 încoace. Care sunt principalele cauze

China, care este cea mai populată țară din lume, a cunoscut în anul 2022 o descreștere semnificativă a numărului de locuitori, lucru ce reprezintă o premieră istorică din 1960 încoace.

Scăderea numărului de locuitori ar urma să fie una ce se va întinde pe mai multe decenii, ceea ce va avea consecințe devastatoare asupra economiei, societății și sistemului de pensii, atrag atenția specialiștii. Este al cincilea an consecutiv când numărul de nașteri scade, după ce, potrivit recensământului din 2020, s-au înregistrat numai 12 milioane de nașteri.

Principalele cauze ale scăderii numărului de persoane

Astfel, în anul 2022 au fost înregistrate 9,56 milioane de naşteri și 10,41 milioane de decese, potrivit datelor Biroului naţional de statistică. Populația Chinei a scăzut, prin urmare, cu aproximativ 850.000 de persoane anul trecut.

O asemenea scădere a populației a mai avut loc în 1960-1961, atunci când o foamete teribilă a lovit întreaga populație, lucru ce a cauzat decesul a zeci de milioane de persoane, în special în urma unor erori în politica economică a „Marelui salt înainte”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, scăderea numărului de persoane este dată de costul vieții care a crescut semnificativ în ultima perioadă, dar și de nivelul de educație al femeilor, care este unul mult mai ridicat decât în trecut. Acestea aleg acum să facă copii la o vârstă mult mai înaintată sau să nu facă deloc. Rata fertilităţii a coborât la 1,15 copii per femeie în 2021 - mult sub nivelul de înlocuire (2,1).

Costul forței de muncă va crește

În acest context, este de așteptat ca costul forței de muncă să crească în viitor, reducând astfel competitivitatea forţei de muncă chineze. În același timp va crește și presiunea asupra tinerilor pentru a susține persoanele în vârstă și pentru a le plăti pensiile.

Prin urmare, autoritățile locale au lansat mai multe măsuri pentru a-i încuraja pe tineri să facă copii. Spre exemplu, metropola Shenzhen, din sudul țării, va acorda o primă de naștere în valoarea de 10.000 de yuani, adică aproximativ 1.370 de euro, precum și alocații pentru copii, până ce vor împlini vârsta de trei ani. De asemenea, provincia Shandong va acorda viitoarelor mămici un concediu de maternitate de 158 de zile, cu 60 de zile mai mult decât era inițial.

Potrivit celor mai pesimiste proiecții făcute de Academia de Ştiinţe Sociale din Shanghai, China ar putea ajunge în anul 2100, la 587 de locuitori, informează Agerpres.