Popșoi: Atacurile Moscovei dovedesc „dezamăgirea și invidia” Rusiei

Popșoi: Atacurile Moscovei dovedesc „dezamăgirea și invidia” Rusiei Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook

Ministrul de Externe Mihai Popșoi consideră că frecventele atacuri ale Moscovei la adresa Republicii Moldova și a țărilor europene arată dezamăgirea și invidia Moscovei față de ieșirea acestora din sfera de influență a Kremlinului.

Popșoi: O chestiune de mare dezamăgire și o doză uriașă de invidie

Oficialul a explicat că, pentru orice observator atent, diferența dintre dezvoltarea Republicii Moldova, o țară cu foarte puține resurse, și cea a Federației Ruse, o țară imensă și extrem de bogată în resurse, este evidentă, iar acest lucru îi înfurie pe liderii de la Kremlin.

„Este o chestiune de mare dezamăgire și o doză uriașă de invidie și chiar și liderii diplomației ruse, dacă se poate numi așa, au pierdut de mult orice contact cu diplomația. Invidia este că Republica Moldova, o țară mică, cu resurse modeste, merge bine. Chiar și cei care ne critică înțeleg că un viitor prosper, pașnic este doar în familia europeană și se uită cu invidie la ascensiunea Republicii Moldova.

Când tu ești un susținător al Federației Ruse - și uitați-vă la ce se întâmplă acolo - și, pe de altă parte, vezi un stat mic precum Republica Moldova, care se mișcă cu atâta succes pe calea europeană, este foarte ofensator pentru ei să admită acest lucru” a declarat Popșoi într-un interviu pentru Moldpress.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cheia succesului, în viziunea lui Mihai Popșoi

Secretul succesului Republicii Moldova, crede Mihai Popșoi, se datorează „ambițiilor pe care le are, dorinței de a deveni parte a marii familii europene și întăririi societății împotriva atacurilor din Federația Rusă”. „Știm unde sunt interesele noastre naționale și știm cum să le protejăm”, a mai spus ministrul de Externe.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Popșoi a mai spus că „este greu de subestimat importanța acestui eveniment pe care îl vom experimenta cu toții pe 20 octombrie. Cu toate acestea, un astfel de referendum pe o temă atât de importantă pentru țara noastră nu s-a întâmplat în ultimele decenii”.

Un punct de cotitură pentru Republica Moldova

„Acum este punctul de cotitură pe care îl avem, generația tânără, generația independenței, așteaptă de mulți ani. Da, s-au mai încercat apropieri ale Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dar nu s-a întâmplat. Acum Republica Moldova are o nouă șansă. Rareori țările au o șansă atât de mare. Oamenii nu au nici o a doua șansă în viață - atunci când vine vorba de îmbunătățirea viitorului lor, Republica Moldova are o astfel de șansă și va depinde în mare măsură de mobilizarea cetățenilor la referendum, despre conștientizarea acestei mari șanse.”, a adăugat ministrul de Externe.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Politică și Reformă Europeană (IPRE), peste 66% dintre alegători ar lua parte la referendum dacă acesta ar avea loc duminica viitoare, iar dintre aceștia, 65,8% ar vota pentru cursul european al țării.

Analiza IPRE mai arată că moldovenii cred că beneficiile pe care le va primi Republica Moldova după aderarea la Uniunea Europeană includ reducerea corupției, libertatea de mișcare și libertatea de a alege să lucreze și să studieze oriunde în UE.