Discursul lui George W. Bush din ianuarie 2002, când a inclus Iranul într-o « Axă a răului » alături de Irak şi Coreea de Nord, pare să fi lăsat urme adânci chiar şi la ani distanţă.

Prezent la o reuniune economică desfăşurată la Istanbul, ministrul de externe iranian Manouchehr Mottaki şi-a exprimat scepticismul cu privire la viitorul şef al administraţiei americane, estimând că, indiferent de rezultatul alegerilor, nimic fundamental nu se va schimba în politica externă a SUA.

« Am văzut ‘la lucru’ cinci preşedinţi americani în ultimii 30 de ani, fie ei democraţi sau republicani, dar n-am remarcat nicio diferenţă în politicile lor », a declarat oficialul iranian, citat de AFP. 

« Nu este important cine va fi ales, ci modul în care vor acţiona Statele Unite în viitor. Cei doi candidaţi (Barack Obama şi John McCain, n.r.) vorbesc de schimbări, dar niciunul n-a definit exact ce înseamnă aceste schimbări. Şi nu sunt foarte sigur nici că vor avea curajul să modifice ceva », a completat Manouchehr Mottaki.

Totuşi, ministrul iranian a ţinut să precizeze că alegerile prezidenţiale din SUA sunt ultima şansă a administraţiei de la Washington de a-şi reface imaginea pe plan extern. « Acum 30 de ani, 70% din tinerii Orientului Apropiat vedeau în Statele Unite un adevărat model. Astăzi, 80% din locuitorii acestei zone detestă această ţară », şi-a încheiat pledoaria oficialul iranian.

De altfel, relaţiile dintre administraţiile de la Washington şi Teheran sunt « îngheţate » de aproape trei decenii, din 1979 neexistând legături diplomatice formale între cele două părţi.