Ponturi pentru viitorii studenți. Cum pot profita absolvenții de notele mari de la BAC
- Cristina Vladu
- 4 iulie 2017, 00:00
În funcție de rezultatele obținute la examenul de Maturitate, elevii pot fi admiși în mai multe facultăți.
Care sunt facultăţile unde rezultatele de la BAC 2017 sunt decisive:
1 Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
Sociologie, Asistență socială (IF), Antropologie, Resurse umane
Concurs de dosare. Media de admitere pentru învă țământul universitar de licență ia în calcul notele obținute la următoarele probe:
- 50% nota la Limba și literatura română (scris);
- 50% nota la una din disciplinele (la alegerea candidatului: Matematică, Sociologie, Psihologie, Economie, Filosofie, Istorie, Geografie, Informatică sau Logică și argumentare - scris).
2 Facultatea de Administrație și Afaceri - media generală
3 Facultatea de Biologie - media generală
4 Facultatea de Filosofie - media generală
5 Facultatea de Geologie și Geofizică, Specializările Geofizică, Inginerie geologică - media generală
6 Facultatea de Istorie - media generală
7 Facultatea de Litere Specializările Limba şi literatura română - O limbă şi literatură modernă, Literatură universală şi comparată - O limbă şi literatură modernă, Studii europene, Asistenţă managerială şi secretariat, Ştiinţe ale informării şi documentării, Comunicare şi relaţii publice (IFR). Nota la Limba și literatura română (scris) reprezintă două treimi din media de admitere; Media celorlalte probe scrise reprezintă o treime din media de admitere.
8 Facultatea de Limbi și Literaturi Străine
● Specializările Italiană, Portugheză, Filologie Clasică, Rusă, Slave (cehă, polonă, slovacă), Maghiară, Neogreacă, Rromani, Limbi moderne aplicate, Studii iudaice - media generală.
9 Facultatea de Matematică și Informatică
● Informatică (ID)- 30% nota obținută la una dintre disciplinele, la alegere: Biologie, Chimie, Fizică, Informatică și 70% nota obținută la Matematică.
10 Facultatea de Sociologie și Asistență Socială Sociologie, Asistență socială (IF), Antropologie, Resurse umane.
Concurs de dosare: Media de admitere pentru învățământul universtar de licență ia în calcul notele obținute la Bacalaureat la următoarele probe:
- 50% nota la Limba și literatura română (scris);
- 50% nota la una din disciplinele (la alegerea candidatului: Matematică, Sociologie, Psihologie, Economie, Filosofie, Istorie, Geografie, Informatică sau Logică și argumentare).
11 Asistență socială (ID) - media generală.
12 Facultatea de Psihologie și Științele Educației Specializările Pedagogie, Psihopedagogie Specială - media generală
13 Facultatea de Științe Politice Specializările
Studii de securitate (cu module în limbile română, engleză și franceză), Științe politice (în limba română)
a) pentru absolvenții liceelor cu profil socio-uman se va face media aritmetică între notele obținute la probele scrise obligatorii de limba română și de istorie,
b) pentru absolvenții liceelor cu profil real se va face media aritmetică între notele obținute la probele scrise obligatorii de limba română și de matematică,
c) pentru departajarea candidaților admiși cu aceeași medie pe ultimul loc se vor lua în calcul: a. media generală, b. nota de la disciplina obligatorie de limba română. 14 Facultatea de Teologie Ortodoxă Specializările Artă sacră, Teologie ortodoxă asistenţă socială, Teologie ortodoxă didactică - media generală.
Înscrierea la liceu pentru absolvenții de gimnaziu
Absolvenții de clasa a VIII-a și părinții acestora, asistacompletează de ieri și până pe 6 iulie, opțiunile în fișele de înscriere la liceu.ți de diriginți, completează de ieri și până pe 6 iulie, opțiunile în fișele de înscriere la liceu. Înregistrarea candidaţilor din provincie la liceele din Capitală are loc la Şcoala Gimnazială „Sfinţii Voievozi”.
Calendarul repartizării
Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat va avea loc pe 12 iulie, într-o singură etapă. Depunerea dosarelor la unitățile de învățământ la care candidații au fost repartizați se va face între 13 și 17 iulie. Candidaţii care au rămas nerepartizaţi, pot fi distribuiți de către comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti pe locurile rămase libere, în perioada de rezolvare a situaţiilor speciale. Calculul mediei de admitere Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională (80%) şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%). Adică, MA= 0,2 x ABS + 0,8 x EN – unde MA este media de admitere, ABS - media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a și EN - media generală de la evaluarea naţională.
Algoritmul de repartizare în licee
1. Repartizarea se face ordonând candidații în județul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat la una din opțiunile exprimate.
2. Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa prima opțiune validă la care există locuri libere. Ordinea alegerii de pe fișă este semnificativă, prima opțiune fiind luată în considerare înaintea celorlalte. 3. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă, el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la una ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere.