Întrebat dacă nu s-a simţit deranjat de faptul că Angela Merkel, cancelarul german, i-a telefonat săptămânile trecute lui Traian Băsescu, şi nu lui, Ponta a răspuns că bineînţeles că i-ar fi plăcut ca lucrurile să stea altfel. "Dar există o legătură mai veche între Merkel şi Băsescu, o relaţie care s-a clădit pe parcursul mai multor ani. Acest lucru trebuie acceptat şi este complet legitim. Şi sunt optimist că voi reuşi să conving cancelaria germană de bunele mele intenţii. Ar ajuta dacă Berlinul ar asculta argumentele ambelor părţi", a afirmat Victor Ponta.
Cu prilejul interviului acordat publicaţiei "Der Spiegel", săptămânalul german a calificat relaţiile dintre guvernul român şi cancelaria germană drept tensionate şi a menţionat convocarea ambasadorului României la Berlin, în biroul cancelarului. "Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a linişti Germania", a spus Ponta. "M-am întâlnit cu diplomaţii dumneavoastră şi i-am asigurat de acest lucru într-o discuţie, la care au luat parte şi reprezentanţi ai Camerei germane de Comerţ şi firme germane. Pentru noi este de mare importanţă o bună relaţie cu ţara dumneavoastră, un prieten special şi de durată. Aş invita cu plăcere şi politicieni de vârf de la Berlin la Bucureşti’, a declarat premierul, conform Agerpres.
Printre "argumentele" pe care Ponta le-a furnizat Berlinului se numără declaraţii precum:

  • "Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29. Şi bănuiesc că votul românilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni. (9 iulie)
  • Ce, suntem colonie? Evident că ceea ce decid oamenii pe 29 trebuie respectat inclusiv de creştini-democraţii germani, chiar dacă sigur ei ţin atât de mult la Traian Băsescu şi la PDL-işti", (9 iulie)
  • "România este o ţară francofonă şi francofilă. În ultimele zile am vorbit mult în franceză, engleză, portugheză, italiană…Din păcate, nu vorbesc germană. Trebuie învăţată şi germana, este foarte clar, în Europa de astăzi. Dar sunt foarte mândru să vorbesc franceza", (14 iulie, la ambasada Franţei).

Deşi Ponta a declarat că România se bazează pe investitorii germani pentru combaterea crizei economice, lucrurile s-ar putea să nu se vadă la fel şi din cealaltă parte. Într-un interviu acordat EVZ, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat că "sunt semnale că una dintre cele mai mari investiţii germane din România este pe cale să plece".
CITIŢI ŞI:

  • Victor Ponta spune una în ţară şi alta afară. PLUS: Barroso are dreptate, recunoaşte premierul
  • INTERVIURILE 2+1. Cristian Diaconescu: O mare investiţie din România e pe cale să plece | VIDEO