Într-un capitol referitor la pedepsirea criminalilor internaţionali, membrii Comisiei de Etică au dat peste câteva citate fără sursă, dintr-un celebru schimb de replici între premierul britanic Winston Churchill şi dictatorul sovietic I.V. Stalin.
IATĂ FRAGMENTUL DIN TEZA DE DOCTORAT A PRIM-MINISTRULUI:
Astfel, la sfârşitul cinei, Stalin a luat initiaţiva pronunţării unui toast in care a afirmat: ridic paharul pentru o dreptate cât mai rapida în cazul criminalilor de război germani! Ridic paharul pentru dreptatea făcută de un pluton de execuţie … şi pentru hotărârea noastră comună de a-i lichida pe toţi, de îndată ce punem mâna pe ei! Pe toţi, până la unul şi trebuie să fie cel puţin 50. OOO!", stârnind o stupoare şi indignare de o vehemenţă neaşteptată în rândul delegaţilor anglo-americani.
Churchill a reacţionat imediat, într-un mod violent. spunând că un
asemenea procedeu vine într-o contradicţie totală cu concepţia britanică despre
dreptate. Poporul britanic nu-şi va da niciodată acordul pentru un asemenea omor în masă şi chiar dacă ar face-o la un moment dat, sub imperiul patimii induse de starea de razboi, după primele măceluri, s-ar intoarce cu şi mai mare înverşunare împotriva acelora pe care i-ar considera răspunzatori pentru înfăptuirea lor ...Mai
bine mă las eu târât aici, în grădina şi împuşcat, decât să întinez onoarea poporului meu cu o asemenea mârşăvie!

Câteva pagini mai încolo, analiza premierului s-a depărtat uşor de teritoriul războiului, la cel al filozofiei. Ca să-şi argumenteze punctul de vedere, Ponta a invocat un cunoscut filosof francez, care vorbea despre judecata pregătită de englezi pentru Napoleon, imediat după înfrângerea de la Waterloo.
Acestea sunt vorbele filozofului francez Joseph de Maitre pe care le-a preluat Victor Ponta:

<<În anul 1815, scriitorul şi filosofui francez Joseph de Maistre scria, referitor la Napoleon, că: ideea, promovată în principal de Anglia, de a-l judeca (pe Napoleon) de către o adunare de deputati numiţi de către fiecare din suveranii Europei, este extrem de seducatoare; aceasta ar fi cea mai mare şi cea mai frumoasă judecată care a existat vreodată în istorie: cu această ocazie s-ar putea dezvolta cele mai frumoase principii ale Dreptului giniilor şi, indiferent cum s-ar termina, va rămâne un moment deosebit de important în istorie>>”.