Ponta: Sunt trei puteri constituţionale - justiţia, legislativul şi executivul - şi raporturile între acestea sunt stabilite prin legi.

Ponta: Sunt trei puteri constituţionale - justiţia, legislativul şi executivul - şi raporturile între acestea sunt stabilite prin legi.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că sunt trei puteri constituţionale - justiţia, legislativul şi executivul -, iar raporturile între acestea sunt stabilite prin legi.

"Ieri (n.r. - duminică), la o televiziune, m-am exprimat foarte clar, după care propaganda, s-a primit ordin pe unitate... s-a scris altceva. Şi vreau să mai spun încă o dată ce am spus şi ieri şi astăzi la preşedinte: este foarte bine şi România are nevoie de justiţie puternică şi independentă. În acelaşi timp, sunt trei puteri constituţionale - justiţia, legislativul şi executivul - şi raporturile între acestea sunt stabilite prin legi. Şi m-am referit la un singur caz şi la un singur lucru cu care cred că şi preşedintele a fost de acord, la faptul că eu când mă adresez Parlamentului, orice membru al Guvernului o face prin mine, prin primul-ministru, inclusiv la întrebări şi interpelări răspund eu, semnez eu pentru fiecare deputat şi senator. La fel, când mă adresez CSM, Înaltei Curţi, Parchetului General se face prin şeful instituţiei. Preşedintele ţării face la fel când se adresează Parlamentului, nu unul din consilierii săi sau un angajat", a afirmat Ponta, la sediul central al PSD. 
 
Potrivit acestuia, "relaţiile între justiţie trebuie făcute prin procurorul general sau eventual ministrul Justiţiei". 
 
"Nu orice fel de procuror se apucă să ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simţ, mi se pare că evident o să fie greu să progresăm cât timp folosim în continuare minciuna şi manipularea pe care am văzut-o aseară, un titlu identic la diverse site-uri - 'Ponta critică faptul că se cere de către justiţie' nu ştiu.... Nu, nu am criticat, nu am dreptul şi nu comentez. Am spus un singur lucru: orice cerere a justiţiei până acum aşa se făcea prin procurorul general şi prin ministrul Justiţiei şi cred că respectul între cele trei puteri ale statului este spre binele democraţiei din România. Scrie în toate legile foarte clar cum se face raportul între instituţii, trebuie doar să-l respectăm, eu îl respect, preşedintele îl respectă, Parlamentul îl respectă şi până acum în aproape toate cazurile toate instituţiile au respectat această procedură care are tocmai scopul de colaborare în sens constituţional între instituţiile statului", a adăugat Ponta. 
 
Întrebat dacă a discutat luni cu şeful statului despre eventualitatea eliminării procurorilor din categoria magistraţilor, premierul a arătat că aceasta este o propunere mai veche a liberalilor. "A fost o propunere a colegilor de la PNL, în 2013, la discuţiile pentru revizuirea Constituţiei ei au propus acel lucru. Eu atunci m-am opus, poate că am fost subiectiv. Ca fost procuror am considerat că trebuie să rămână magistraţi. Acum, dacă PNL îşi susţine propunerea, din ce am discutat cu ceilalţi colegi din comisie, va avea sprijin, doar să nu se fi răzgândit PNL", a spus preşedintele PSD, citat de Agerpres. 
 
În altă ordine de idei, întrebat dacă a discutat cu preşedintele despre ridicarea imunităţii, premierul a spus că a discutat doar faptul că şi Regulamentul Senatului şi Legea 96/2006 privind statutul senatorilor şi deputaţilor au fost puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. "Şi lucrurile sunt foarte clare. Şi mă bucur că s-a constatat de către Curte că nu e niciun fel de conflict între preşedinte sau Parlament sau între PNL şi Parlament. Deciziile Curţii au fost foarte clare în acest sens", a susţinut Victor Ponta.