Ponta şi Antonescu se joacă de-a suspendarea

Ponta şi Antonescu se joacă de-a suspendarea

Fără sprijin în parlament, fără o fundamentare juridică a acţiunii, USL vrea suspendarea preşedintelui. Speră astfel să îngroape scandalul mazilirii lui Geoană, care nu a adus punctele dorite.

Cu scandalul excluderii lui Geoană având efect de bumerang asupra procentelor USL, Crin Antonescu l-a convins pe Victor Ponta că e nevoie să schimbe tema de dezbatere publică; că e nevoie să se mai vorbească şi despre altceva decât rufele PSD spălate în public. Aşa că au scos de la sertar obsesia lui Dan Voiculescu - suspendarea preşedintelui - şi, luând ca pretext recentele intervenţii ale şefului statului pe tema indexării salariilor şi pensiilor, au pus pe tapet un nou subiect. Abia acum însă caută prin Constituţie articolele pe care le-ar fi încălcat Traian Băsescu şi ar merita o suspendare.

USL mai are o problemă: Antonescu a recunoscut că opoziţia nu are numărul necesar de voturi pentru ca demersul să aibă succes, dar susţine că alături de PSD vor căuta o soluţie. Acţiune în pripă: îl suspendăm, apoi găsim motivele Juriştii USL fuseseră însărcinaţi săpătămâna trecută să încropească pentru conducerea alianţei un raport care să adune "derapajele preşedintelui". Numai că, surpriză! La şedinţa USL nu a fost prezentat niciun raport pentru că nu exista. "Vi le dăm în scris", s-a eschivat Victor Ponta după anunţul demarării procedurii, când a fost întrebat de jurnalişti ce articol din Constituţie a încălcat preşedintele. Cu temele nefăcute, co-liderii au înfiinţat o Comisie. Printre membri, Dan Şova, juristul PSD care a fundamentat mazilirea lui Geoană, liberalii Tăriceanu şi Mircea Diaconu. În şapte zile trebuie să găsească temeiurile legale pentru suspendare.

Contactaţi telefonic de EVZ, mai mulţi jurişti ai partidului au dat din colţ în colţ: nimeni nu ştia de existenţa vreunui astfel de raport. Laconic, Dan Şova ne-a trimis la şeful său, Victor Ponta, subliniind că "ceea ce a spus domnul Ponta este suficient". Adrian Ţuţuianu ne-a declarat că el nu a lucrat la un astfel de text, în timp ce un alt jurist PSD, deputatul Florin Iordache ne-a spus că în afară de anunţul de săptămâna trecută făcut de coliderii USL, nu mai ştie ce s-a întâmplat mai departe. Nici dinspre zona liberală nu a fost discutat vreun raport al juriştilor. Conform unor surse liberale, anunţul făcut de liderii USL cu privire la suspendarea lui Băsescu a nemulţumit pe unii parlamentari PNL. Unii liberali au obiecţii Cu ochii pe matematica majorităţii din legislativ, liberalii se tem ca nu cumva, în caz de eşec, efectele să fie contabilizate negativ tot de USL. De altfel, luni dimineaţă, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti a dat glas temerilor din partid. Haşotti s-a pronunţat pentru iniţierea unei asemenea acţiuni după alegerile din 2012, în speranţa creării unei majorităţi USL în noul legislativ. "Eu sunt hotărât să respect deciziile USL, punctul meu de vedere este că decizia suspendării trebuie eventual discutată după alegerile din 2012", a susţinut senatorul liberal. Viceliderul grupului deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu mizează mai mult pe crearea unei presiuni din partea populaţiei, decât pe apetitul parlamentarilor pentru suspendare: totul ar depinde de cât de eficient va acţiona USL pentru a explica românilor motivele acţiunii. "Dacă vom reuşi să arătăm populaţiei cât de importantă este această supendare pentru viaţa lor de zi cu zi, nu pentru idealuri abstracte... Să nu li se spună numai o bucată de adevăr şi să tragă apoi singuri concluziile", ne-a declarat Nicolăescu, partizan al unei campanii "din uşă în uşă" pentru explicarea motivelor acestui demers şi, mai ales, a posibilelelor efecte. "Dacă ajungem la referendum, şi poporul spune că am greşit, bineînţeles că demisionez." VICTOR PONTA, preşedinte PSD A VENIT ÎN USL CU IDEILE LUI. A IEŞIT CU ALE LOR Cum a îmbrăţişat Ponta obsesia lui Voiculescu Florin Ciornei O nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este o idee asupra căreia Dan Voiculescu are drepturi de autor. O idee veche care l-a bântuit pe şeful PC încă de la eşecul primei suspendări. După un an de insistenţe, el a reuşit însă să-i convingă pe liderii USL să o pună în practică. Cu Antonescu a fost simplu. Era deja convins.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu Victor Ponta a fost mai dificil. Avea propriile idei şi a trebuit convins să renunţe la ele. Iniţial, în octombrie 2010, când Ponta refuzase, Voiculescu a început o campanie mediatică împotriva sa. Totul a culminat cu o ceartă televizată între Ponta şi moderatorul Gabriela Vrânceanu Firea. Agasat de atacurile Antenelor, Ponta s-a jurat că nu mai calcă pragul lor. După câteva zile s-a întors.

Apoi s-au mai derulat câteva episoade în care Voiculescu a încercat să-şi impună planul în USL. Inclusiv acela în care a avansat ca termen al suspendării data de 25 martie. Ponta a respins termenul, dându-i cu tifla lui Voiculescu. Pe atunci se afla în plină campanie de imagine pe ideea delimitării de moguli. Apoi, în iunie 2011, a respins şi propunerea PNL de a-l suspenda pe preşedinte pentru declaraţiile referitoare la regele Mihai. În august 2011, Ponta încă susţinea că "suspendarea preşedintelui nu e o prioritate a USL". Era o replică la o altă invitaţie făcută de Dan Voiculescu, care susţinea că există 20- 30 de parlamentari ai puterii care ar vota pentru suspendare dar le este frică.

În final, îngropat de scandalul excluderii lui Mircea Geoană, Ponta a acceptat să o cârmească. CUM EVOLUEAZĂ SUSPENDAREA LUI TRAIAN BĂSESCU:

  • Victor Ponta nu poate spune ce articol din Constituţie a încălcat Traian Băsescu
  • Cristian Preda: Beneficiarii acţiunii de suspendare a preşedintelui, Dan Voiculescu şi Traian Băsescu
  • PDL susţine că nici pesediştii nu ar vota toţi suspendarea preşedintelui
  • Ponta îşi va da demisia din Parlament dacă românii vor respinge suspendarea preşedintelui Băsescu
  • Raluca Turcan despre USL: suspendaci iresponsabili
  • CRONICA TV: Cum mi-am petrecut suspendarea lui Băsescu
  • Adrian Năstase, despre suspendarea lui Băsescu: Un semnal pentru o cruciadă
  • Geoană: Octombrie 2010, moment ratat de Opoziţie pentru suspendare lui Băsescu. Acum ar putea avea efect de bumerang