Parlamentul a fost cuprins, ieri, de o forfotă generală în care au mişunat aproape 200 de senatori şi deputaţi veniţi să-şi preia mandatele, însoţiţi de sute de consilieri şi funcţionari publici
La Camera Deputaţilor, fostul premier Victor Ponta s-a ţinut de glume şi a venit îmbrăcat lejer, întrun pulover negru. Nu a cerut decont pentru transport pentru că are pază SPP. „V-aţi făcut economie cu mine”, le-a spus el funcţionarilor parlamentari. Pe deputatul turcilor, Ibram Iusein, l-a anunţat că „în 2020 o să candidez cu sprijin extern”, iar colegilor din PSD le-a spus râzând că vrea să activeze într-o comisie care nu există, „comisia de turism extern”. „Victore, câţi ani aveai, mă, când eu eram în CPUN?”, i-a spus fostul ministru Varujan Vosganian. Aflată la primul mandat, Corina Bogaciu (27 de ani) a venit însoţită de un bărbat care-i căra geanta. „Turul mi-a trezit nostalgia şcolilor de vară pe care le organizam ca matematician”, le-a declarat jurnaliştilor liderul USR, Nicuşor Dan.
FOTO: Aleșii s-au așezat, pe rând, în fața aparatului de fotografiat
Aproape 100 de senatori, din cei 136 aleşi, şi-au preluat mandatele în holul din faţa plenului, lângă un brad împodobit de Crăciun, marele absent fiind fostul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu.
Noii aleși, fascinați de clădire
„Bobocii” au admirat uşile înalte de lemn şi arhitectura din marmură. Senatorii USR s-au plimbat printre băncile din sala de plen şi au privit cupola colorată, ca un vitraliu, care serveşte drept tavan al Senatului. „Suntem destul de orientaţi, nu o să ne rătăcim”, a garantat un proaspăt senator PNL. Fostul preşedinte Traian Băsescu a luat o tabletă şi un telefon mobil de la Senat şi prima lege pe care vrea să o propună este eliminarea taxei pe care cetăţenii Republicii Moldova o plătesc pentru acordarea cetăţeniei române.
Noii aleşi şi-au făcut poze în mini-studio-uri, şi-au depus CV-urile, declaraţiile de avere şi declaraţiile că nu au colaborat cu Securitatea şi au primit cartela de vot, legitimaţia, insigna, telefonul de serviciu şi o mapă cu regulile parlamentare.
Excursii externe
Noii aleși mai tineri își căutau ieri locuri în comisiile de specialitate, aceștia fiind încântați în special de cele unde au asigurate plecări dese în străinătate. Pe la restaurantele din Parlament, tinerii îi întreabau pe aleșii cu ștate vechi cum pot să prindă locuri în comisia de politică externă, cea de mediu sau să se afilieze unui grup de prietenie „serios”, unde se fac deplasări externe. „M-aș băga la politică externă sau mediu că aud că sunt plecări dese afară. Dacă mă pot lipi de grupurile serioase de prietenie e tare că văd lumea”, spunea unul dintre tinerii aleși. Unii s-au adresat chiar angajaților din Parlament pe care i-au chestionat cum pot să se lipească de comisii mai bune, unde să aibă vizibilitate și să plece des în străinătate.