Comisia juridică a analizat scrisoarea Institutului pentru Politici Publice (IPP) în care cerea sancţionarea lui Ponta. IPP atrage atenția că pe data  21 iunie 2011, în timp ce se afla la Palatul Cotroceni pentru consultări, pe site-ul Camerei Deputaţilor apărea că preşedintele PSD vota cu cartela electronică în plen. IPP a mai cerut să i se comunice numele deputatului care a votat în acea zi cu cartela lui Victor Ponta.

Preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda, a propus să se înainteze Biroului Permanent propunerea de a aplica o sancţiune pentru Victor Ponta, pentru că BP este cel care aplică aceste sancţiuni. Acesta a mai spus că va adresa Secretariatului general la Camerei solicitarea de a identifica persoana care a votat în locul lui Ponta pe 21 iunie 2011.
Grevistul Ponta, pedepsit să stea acasă
Comisia a propus ca sancţiune interzicerea participării la lucrările Camerei Deputaţilor maximum 15 zile. Nu este limpede cu ce l-ar afecta acest lucru pe Victor Ponta care se află, împreună cu restul Opoziției, în grevă parlamentară, și oricum nu vine la serviciu. La şedinţa comisiei juridice au fost prezenţi, când s-a discutat acest subiect, doar trei deputaţi, membri ai comisiei. Victor Ponta nu a fost prezent, deşi, potrivit lui Daniel Buda, comisia i-a trimis invitaţie de opt ori până acum.
Nu este primul caz în care Camera Deputaților dă sancțiuni pentru deputații care votează multiplu, dar acestea sunt simbolice. În cazul precedent, opt aleși prinși în flagrant s-au ales cu o zi de suspendare de la lucrările Parlamentului și cu indemnizația tăiată.
CITIȚI ȘI:

  • O zi de suspendare cu indemnizația tăiată pentru parlamentarii prinși că au votat la două mâini
  • IPP vrea să-i pedepsească cu închisoare pe parlamentarii care au votat la două mâini