Evenimentul Zilei > Actualitate > Antonescu ameninţă TVR cu „epurarea elementelor politice”. Ponta: Culcer are 3000 de euro pe lună să-i facă emisiuni lui Băsescu
Antonescu ameninţă TVR cu „epurarea elementelor politice”. Ponta: Culcer are 3000 de euro pe lună să-i facă emisiuni lui Băsescu

Antonescu ameninţă TVR cu „epurarea elementelor politice”. Ponta: Culcer are 3000 de euro pe lună să-i facă emisiuni lui Băsescu

După ce liderul PNL, Crin Antonescu, a făcut-o pe şefa departamentului de ştiri a TVR, Rodica Culcer "pensionară nesimţită", liderul PSD, Victor Ponta, a simţit nevoia să facă completări. "Culcer are 3000 de euro pe lună pentru ca emisiunile de ştiri să-i aparţină doar lui Traian Băsescu", a spus Ponta. Antonescu a realuat şi ele problema anunţând că nu-şi retrage calificativele de "rataţi de presă" şi de "pensionari nesimtiţi" lansate la adresa unor jurnalişti ai televiziunii publice. Dimpotrivă, liderul liberal a avertizat că, atunci când USL va veni la guvernare, TVR nu va mai fi o televiziune clientelară, în slujba puterii.

Antonescu a confirmat că intenţionează să facă curăţenie la nivcelul TVR dacă USL va ajunge la guvernare.
"Cei care interpretează astăzi atacul meu la această stare de lucruri (n.r. din televiziunea publică) drept pregătirea unor schimbări pe care le vom face noi dacă venim la putere, trebuie să afle că eu nu mă sfiesc să spun că da, în momentul în care puterea politică din România se va schimba, televiziunea publică nu va mai fi o televiziune clientelară în slujba puterii. Diverşii moguli vor putea da ce linie editorială doresc, orice jurnalist va putea critica oricât de dur PNL, pe Crin Antonescu, pe Victor Ponta şi chiar va fi necesar s-o facă (…) O asum ca o obligaţie, schimbarea acestei stări de lucruri", a afirmat liberalul.
"Jurnalistul ratat", definiţie după DEX-ul lui Antonescu
Antonescu a ţinut să explice ce înţelege prin sintagma "jurnalist ratat": "este cel care, abandonând şi încălcând orice criteriu deontologic, se transformă în propagandist".
"Când am dat două nume de oameni adunaţi şi plătiţi la TVR, am avut in vedere acest lucru, continui să-i consider, din acest punct de vedere jurnalişti rataţi", a spus preşedintele PNL.
El a ţinut să sublinieze că nu are vreo "chestiune personală" cu vreun jurnalist, şi că, el şi PNL, sunt partizanii libertăţii presei, fiind dreptul oricărui jurnalist "de a susţine si critica pe cine vrea". Singura problemă este respectarea legii, de aceea Antonescu afirmă că nu poatem tolera ca, pe bani publici, televiziunea publică să fie transformată "într-una de propagandă a preşedintelui aflat la putere".
Profesorul vs. Culcer
Preşedintele PNL a făcut o comparaţie între situaţia de la TVR şi cea din alte instituţii bugetare. Astfel, în timp ce personalul din învăţământul public, sistemul de sănătate, administraţie sau apărare a cunoscut serioase reduceri bugetare, "există instituţii transformate în instituţii clientelare care servesc actuala putere şi nu sunt constrânse la austeritate, ci dimpotrivă au mai mulţi bani de cheltuit: TVR, servicii de la STS la SRI, ICR, bugetul Preşedinţiei".
"În vreme ce preşedintele şi premierul califică drept pensii nesimţite pe cele dobândite în conformitate cu legislaţia in vigoare, de purtători ai uniformei armate, cuiva care este client politic precum Rodica Culcer i se permite să incalce legea cu pensionarea şi i se permite să facă angajări", a mai spus liderul PNL. El a criticat faptul că în timp ce profesorii trăiesc cu 7-10 milioane de lei vechi pe lună, Culcer este beneficiara unui salariu de 115 milioane la care se cumulează şi pensia de 30 de milioane de lei.
Tismăneanu, altă formă de propagandist plătit
Antonescu a mutat registrul criticilor înafara presei, acuzându-l pe istoricul Vladimir Tismăneanu că este un client al actualei puteri.
"Despre capitolul banilor daţi cu dărnicie de Traian Băsescu şi echipa lui politică prin ICR, prin editările subvenţionate unor opere mai mult mai puţin nemuritoare, prin toate formele în care propagandiştii sunt plătiţi, dicutăm cu altă ocazie", a conchis liberalul.
Pentru ce e plătită Culcer
Cu doar câteva ore în urmă, social-democratul Victor Ponta îi ţinea hangul colegului de alianţă,  acuzând faptul că şefa departamentului de ştiri a TVR, Rodica Culcer are un salariu de 3000 euro lunar şi 320 angajaţi pentru ca emisiunile să aparţină doar lui Traian Băsescu. Liderul PSD a mai amintit că şeful statului a avut anul acesta 17 apariţii la postul public, în timp ce liderii opoziţiei nici una.

"Televiziunea publică, plătită din bani publici, aflată teoretic sub control parlamentar, este în acest moment transformată într-o televiziune a preşedintelui României. (…) Jumătate din timpul exprimării punctelor de vedere politice la TVR e afectat preşedintelui Traian Băsescu, cealaltă jumătate e împărţită -un sfert pentru opoziţie, un sfert pentru majoritatea parlamentară. Deci, 29,2% prezenţă a opoziţiei, 70, 8% a puterii", a prezentat social-democratul bilanţul apariţiilor la TVR. 

"320 angajaţi, un salariu de 3000 euro într-o instituţie publică pentru dna Culcer, pentru cele cele 17 apariţii ale lui Traian Băsescu în acest an, comparate cu cele zero ale mele, nu reprezintă o presiune politică, ci o realitate politică ce nu a mai existat în România înainte de 1989", a adăugat preşedintele PSD.