Ponta: Facem cadastru în doi-trei ani, cu 450 de milioane din fonduri europene

Ponta: Facem cadastru în doi-trei ani, cu 450 de milioane din fonduri europene

Premierul Victor Ponta a anunțat o serie de măsuri care vizează activitatea producătorilor din sectorul agricol, cum sunt aplicarea taxei pe construcții speciale, repartizarea impozitului agricol, realizarea cadastrului sau acciza la pălincă și țuica.

 

Una dintre măsurile importante anunțate este realizarea cadastrului agricol. Proiectul va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile și urmează să fie finalizat în următorii doi-trei ani.

„Poate sunt eu prea optimist, dar în maxim doi-trei ani, putem să terminăm tot cu aceşti bani. Şi în acest fel terminăm cu tot felul de proiecte, unele populiste şi altele, pur şi simplu, afaceri. Că, să facă statul dar să facă cu nişte firme, adică iarăşi să-i îmbogăţim pe unii. Dacă am reuşit şi am pus aceste 450 de milioane din fonduri europene putem să o facem şi în felul acesta, dar toată lumea va beneficia fără să mai îmbogăţim tot felul de afacerişti”, a precizat premierul, în cadrul emisiunii „Viața Satului”, difuzată de TVR.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Dezvoltării, condus de social-democratul Liviu Dragnea.

Totodată, premierul a precizat azi că s-a trimis un dosar Comisiei Europene, prin care I se cere acordul în vederea eliminării obligativității pentru producătorii mici de a plăti acciza pentru țuica și pălinca produsă pentru autoconsum. Codul Fiscal prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur. În luna martie, Senatul a respins un proiect prin care producerea băuturilor tradiţionale româneşti pentru consumul propriu, precum palinca, ţuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, într-o cantitate maximă pe gospodărie de 100 de litri cu 100% concentraţie alcoolică era exceptată de la plata accizelor, scrie Mediafax.

Comisarul european pentru Agricultură, Dacia Cioloș, a explicat, cu prilejul unei vizite la București, că impozitarea acestor produse trebuie reglementată la nivel național.

O altă măsură anunțată de premier se referă la faptul că, din 2015, o parte din impozitul agricol va rămâne în bugetele locale. Totodată, fermierii ar putea scăpa de plata taxei pe stâlp. Prima tranșă aferentă anului în curs trebuie plătită pe 26 mai.

De asemenea, Guvernul ia în calcul ca anul viitor să reducă TVA la carne, preparate din carne, fructe și legume și produse bio.

Ne puteți urmări și pe Google News