Ponta ESTE „SIMBOLUL a tot ce e MAI CORUPT, mai mincinos și MAI TOXIC" Atacul vine de la un SCRIITOR CELEBRU

Ponta ESTE „SIMBOLUL a tot ce e MAI CORUPT, mai mincinos și MAI TOXIC" Atacul vine de la un SCRIITOR CELEBRU

Ponta este “simbolul a tot ce e mai corupt, mai mincinos și mai toxic”.

Aceasta este descrierea pe care scriitorul Mircea Cărtărescu i-a făcut-o fostului prim-ministru al României, Victor Viorel Ponta.

"Un hater e un hater indiferent pe cine urăște, iar limbajul urii e limbaj al urii, care-l murdărește pe cel care-l proferează. Nu voi folosi niciodată acest limbaj. Prefer s-o spun fără ură, dar cu o convingere pe care nu mi-o poate schimba nimeni: Victor Ponta nu mai are ce căuta în politica românească, pentru că a devenit simbolul a tot ce e mai corupt, mai mincinos și mai toxic în România de azi. Chiar și pesediștilor ar trebui să le fie rușine de un astfel de coleg. Și să se teamă că prezența lui pe liste îi va compromite definitiv", a precizat Cărtărescu pe Facebook.

De altfel, acesta nu este primul atac pe care scriitorul îl lansează în direcţia fostului premier. În 2013, într-un interviu acordat AFP, scriitorul Mircea Cărtărescu explica motivele pentru care nu participa la Salonul de Carte de la Paris: "Absenţa mea de la Salonul Cărţii este înainte de toate un protest. Într-o Românie unde situaţia se degradează zi după zi, cultura trăieşte de asemenea momente dramatice", a mărturisit Mircea Cărtărescu. El a adăugat că "noua conducere a ICR ne face să revenim cu patru decenii în urmă". Mai mult, referindu-se la plagiatul premierului Victor Ponta, Mircea Cărtărescu avertiza că această "culpabilitate morală va păta inevitabil chipul culturii româneşti". Mircea Cărtărescu le cerea oamenilor de cultură mai mult curaj. "Mă adresez compatrioţilor mei şi mai ales oamenilor din cultură. Cred că nu ne-ar strica mai mult curaj şi mai multă solidaritate în faţa primitivismului şi amatorismului cultural. Altfel, vom fi sufocaţi, cu toţii, de ele", mai spunea cunoscutul scriitor in interviul pentru AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, la acea vreme, premierul Victor Ponta a renunţat să mai participe la eveniment. România a fost reprezentată de ministrul Culturii, Daniel Barbu.  La începutul şedinţei de Guvern, premierul declara că ministrul Culturii are "sarcina dificilă" de a merge la un eveniment care trebuia să facă cinste şi onoare României. Ponta critica faptul că "adversarii politicii" făcuseră o practică din a-şi exprima mereu nemulţumirile în faţa publicului european. Eurodeputatul PDL, Cristian Preda, se întreba pe blogul său „ce caută Victor Ponta la Târgul de carte de la Paris?, şi asta în condiţiile în care „hoţul nu se duce la inaugurarea unui penitenciar, mincinosul nu e chemat să ţină predici în biserică, iar analfabetul nu e pus să scrie un manual de pedagogie”. Salonul de Carte de la Paris este cel mai important eveniment de pe piața editorială franceză, iar participarea României se datora eforturilor Institutului Cultural Român din perioada în care era condus de H.R. Patapievici.