Ponta: Cu Dragnea la șefia Camerei, nu trece nicio moțiune. „Cine vrea să-l schimbe trebuie să voteze cu Pro România”

Ponta: Cu Dragnea la șefia Camerei, nu trece nicio moțiune. „Cine vrea să-l schimbe trebuie să voteze cu Pro România”

Cât timp Dragnea va fi președintele Camerei, nu va trece nicio moțiune, spune Ponta, care afirmă că aceasta ar trebui să fie prioritatea după 26 mai.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, candidat la alegerile europarlamentare, spune că, dacă rezultatele scrutinului pentru Parlamentul European vor arăta o scădere a PSD, prioritară ar trebui să fie schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor. El mai arată că parlamentarii PSD și ALDE nu merg nici spre PNL, nici spre USR, astfel că cei care l-ar vrea dat jos pe Dragnea ar trebui să voteze cu Pro România.

Care, după cum declară fostul premier, îşi doreşte să obţină trei-patru mandate de eurodeputat. Iar listă ca Pro România cu „trei prim-miniştri, Victor Ponta, Mihai Tudose, Iurie Leancă” și „un comisar european în primele patru poziţii nu prea are niciun alt partid”. 

Listă de „grei”: Trei premieri și un comisar european

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aş vrea ca oameni aşa cum e Corina Creţu să-şi continue activitatea la Bruxelles. (...) Este cel mai important reprezentant al României, a fost şapte ani europarlamentar, vicepreşedinte al Parlamentului şi cinci ani comisar pentru politici regionale. Are un grad de favorabilitate extraordinar, mult peste mine, peste domnul Iohannis, e femeie, social-democrată, a făcut treabă bună şi mi-aş dori ca în continuare în următorii cinci ani să fie la Bruxelles, să continue aceste proiecte”, spune Ponta despre colega sa, explicând că nu toată lumea știe că actualul comisar european din partea țării noastre candidează pe listele Pro România.

„Mihai Tudose, la fel, este foarte cunoscut nu doar pentru activitatea de prim-ministru sau ministru în cabinetul meu, ci şi pentru 20 de ani în care a reprezentat România la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Iurie Leancă, cel care este al treilea, practic, fost premier, actual vicepremier pentru integrare europeană al Republicii Moldova. E un mesaj foarte clar că din punctul nostru de vedere, al Pro România: românii sunt nu doar pe teritoriul nostru, sunt şi în Basarabia, sunt în Bucovina, în Italia în Spania, peste tot sunt români, şi trebuie să-i reprezinte pe toţi”, mai spune liderul noii formațiuni. 

În ceea ce privește obiectivele la nivel european, „cel mai important, din punctul nostru de vedere” este „să sprijinim un parcurs european al României”, afirmă Ponta. „Din acest punct de vedere ne-am despărţit total de PSD care, în ultima perioadă, este, sau mă rog, liderii săi, că eu nu cred că alegătorii, ci liderii sunt foarte antieuropeni, sunt foarte radicali împotriva Europei. Noi trebuie să explicăm în continuare că pentru România este esenţial să rămână în Europa. Uitaţi-vă la Ucraina, uitaţi-vă la Republica Moldova, la Georgia, la alte ţări care nu au intrat în UE. Sunt în urma noastră cu destui ani, şi sub pericolul rusesc şi sub crize economice şi sociale”, mai spune liderul Pro România. 

Pe cine susține Pro România în PE și la Comisie

„Noi am anunţat foarte clar şi fără niciun fel de echivoc că (...) vom vota pentru Frans Timmermans”, spune Ponta, referindu-se la spitzenkandidatul Socialiștilor Europeni la șefia Executivului UE.

„Dintre cei doi candidaţi, cu siguranţă domnul Timmermans este cel care este (...) mai bun pentru România, dincolo de faptul că noi suntem şi credem în familia progresistă, social-democrată. Aici este o chestie ciudată, trebuie să o recunoaşteţi. Noi, care nu suntem, încă, formal, membri ai S&D şi ai PES - vom fi, probabil, o să vedem - spunem foarte clar că-l votăm pe Frans Timmermans. Cei de la PSD care încă mai fac parte, chiar dacă au relaţiile îngheţate, se feresc.

Şi eu, la fiecare întâlnire, dezbatere la care participă un reprezentant al PSD, îi întreb: votaţi cu Timmermans sau nu ? Niciunul nu vrea să-mi răspundă. (...) Faptul că nu vor să răspundă e o chestiune foarte ciudată. Să nu ai curaj să spui cu cine votezi în Parlamentul European înseamnă că discursul ăsta dublu, una spui la Galaţi şi alta spus la Bruxelles, începe să arate că nu mai funcţionează. Eu, însă, v-am răspuns foarte clar, la Pro România vom vota cu Frans Timmermans”, a mai afirmat Ponta. 

Miza internă, foarte importantă. „Din PSD și ALDE nu pleacă nimeni la PNL sau USR”

Dincolo de importanța pentru parcursul european al României și pentru viitorul UE, alegerile pentru Parlamentul European vor fi și un barometru de opinie publică semnificativ pentru luptele politice interne. „Contează pentru balanţa şi pentru echilibrul de forţe în Parlament”, spune Ponta, care adaugă că „în acest moment Pro România are 22 de deputaţi, toţi veniţi, ca şi mine de altfel, de la PSD şi ALDE”.

„Nu o să vedeţi vreun deputat de la PSD şi ALDE care pleacă la PNL sau la USR, în schimb la Pro România pot să mai vină şi, dacă avem un rezultat bun, dacă PSD are un rezultat slab, cu siguranţă vor prinde mai mulţi curaj şi vor veni alături de noi. Deja, în Camera Deputaţilor domnul Dragnea nu mai are majoritate şi are nevoie tot timpul de UDMR pentru a-şi salva şi poziţia de preşedinte şi anumite proiecte de legi. La Senat încă este majoritate, însă totul depinde de ALDE, aşa încât, cu siguranţă, în funcţie de rezultatul de pe 26, se pot schimba şi nişte echilibre, sau, mai bine zis, o balanţă din Parlamentul României”, este previziunea liderului noii formațiuni politice.

Ca să fiu foarte direct, cine vrea să-l schimbe pe domnul Dragnea, să-i strice majoritatea, acum, pe 26, nu în decembrie 2020, trebuie să voteze cu Pro România pentru că doar noi putem să fim o alternativă. Ceilalţi au propriul electorat, dar nu vor putea să schimbe nimic foarte repede”. 

Fostul șef al Guvernului consideră că situația este „coaptă” pentru înlăturarea regimului Dragnea: „Condiţia de a avea o majoritate e întrunită deja, însă, după cum ştiţi, au fost scenele acelea penibile cu domnul Iordache care se lega de scaun şi nu voia să plece de acolo. (...) La Camera Deputaţilor suntem ca în Venezuela, adică avem un preşedinte ales care nu vrea să plece, nu contează în ce condiţii”. 

„Dragnea nu are susținere în PSD”

Victor Ponta și-a continuat șarja asupra fostului său subordonat de la partid și Guvern: „Domnul Dragnea, spre deosebire de ceilalţi lideri ai PSD, fie că a fost vorba de domnul Iliescu, domnul Năstase, domnul Geoană, chiar şi eu, nu are o susţinere în rândul partidului. Este susţinut de către lideri, de către cei din CEx pentru că le dă funcţii, le dă acces la bani, la contracte”.

„Dacă vrei să faci o schimbare în România, schimbi acest sistem clientelar. Eu vorbesc tot timpul de teleormanizarea României (...) un sistem feudal în care şeful împarte funcţii şi bani şi împarte şi sancţiuni, dovadă, aţi văzut, Grindeanu a mişcat în front, a fost dat afară, Tudose a mişcat - a fost dat afară, Neacşu a mişcat - a fost dat afară (...) Ţuţuianu, Firea a greşit - a fost mazilită, acum e cuminte e primită înapoi, ca şi doamna Andronescu sau alţii. Deci, sistemul ăsta feudal este împotriva modului în care România a evoluat. De aceea avem nişte rupturi în societatea românească pe care nu le-am avut niciodată”, mai acuză șeful Pro România. 

„Aţi văzut, domnul Dragnea nu merge deloc în Ardeal sau în oraşele mari. A mers la Iaşi şi a ieşit un dezastru. (...) În al doilea rând, m-am uitat pe ultimele sondaje, nu vorbesc de cele cu cât votez (...). 60% dintre cei care votează azi PSD au peste 65 de ani. Eu îi cunosc pe acei oameni, m-au votat şi pe mine, am făcut multe lucruri pentru ei, dar nu-mi place să-i pui pe oamenii în vârstă împotriva celor tineri. Cred că e cel mai rău lucru care se poate întâmpla pentu o ţară, stilul ăsta foarte polarizat, radicalizat. Pe de-o parte domnul Dragnea vorbeşte, nu ştiu, pentru 10% din români care-l cred că se otrăvesc legume, că străinii ne vor răul. Domnul Iohannis vorbeşte pentru alţi 10% dintre români şi spune: "Uite, din cauza PSD nu intrăm în Schengen". Nu e adevărat, nu din cauza PSD (...). Nu am intrat de 12 ani din cauza unor jocuri politice”, mai afirmă Victor Ponta. 

„La mijloc, însă, sunt, restul, 80% din români care nu se regăsesc nici într-o tabără, nici în cealaltă, cei mai mulţi preferă să nu vină la vot, să plece din ţară, şi eu pentru acei oameni vreau să vorbesc. Şi eu, Pro România şi, probabil, şi alte partide încercăm să ne adresăm acelor oameni”, încheie politicianul.

Prioritară este schimbarea domnului Dragnea de la Camera Deputaţilor pentru că, de fapt, acolo este călcâiul lui Ahile, dacă vrei să ai succes. Altfel, la moţiunea de cenzură, atât timp cât nu votează UDMR, cât nu votează ALDE nu o să ai succes, va fi doar un eşec. (...) Eu sunt cel care am condus singura moţiune de succes din istoria României care a şi dus la schimbarea guvernului în 2012, deci ştiu foarte clar când ai şanse, când nu ai şanse. Atât timp cât domnul Dragnea rămâne sus acolo la pupitru şi poate să negocieze cu UDMR şi cu ALDE, nu ai o şansă. Deci, din punctul de vedere al Pro România, bătălia de la Camera Deputaţilor e prioritate”. 

Război cu Dragnea

Atacurile împotriva Pro România, se plânge fostul prim-ministru, „toate atacurile vin de la PSD cu siguranţă - şi filmuleţe otrăvite pe internet şi acuzaţiile domnului Dragnea. Ceilalţi, însă, vreau să fi foarte corect, în afară de Liviu Dragnea şi de unul sau doi din jurul său, ceilalţi membri PSD se poartă corect faţă de noi”.

„Voturile pe care le va lua Pro România sunt din partea a două categorii de oameni (...) care au votat PSD sau ALDE în 2016, crezând că o să continuăm programul, guvernul din 2012-2015, şi, după aceea au fost dezamăgiţi, au senzaţia că au fost păcăliţi de domnul Dragnea, că una s-a promis în 2016 şi cu totul altceva s-a făcut după aceea. (...) Sunt profesori, sunt doctori, sunt preoţi, sunt primari, nu vor să fie asociaţi cu ideea de corupţie, cu ideea de analfabeţi, (...) nu vor să fie asociaţi cu ideea de manele, ştiţi că e ultimul scandal din politică. (...)

A doua categorie, importantă, foarte importantă, nu ştiu dacă neapărat ca număr, dar ca şi calitate. Sunt oameni, în special oameni de afaceri români, mici întreprinzători, investitori români care spun: „Domne', uite, pe vremea Guvernului Ponta am dus-o cel mai bine, aţi luat cele mai bune măsuri, liberale aproape - Codul fiscal, reducerea TVA, impozitul pe dividende - deci, din punctul nostru de vedere ai fost cel mai bun prim-ministru pe zona economică; nu te-am votat pentru că noi nu votăm pesedişti, acum însă că nu mai eşti la PSD, dar ţinem minte că în vremea guvernării tale s-au luat cele mai bune măsuri economice, o să te votăm". Deci, cam acesta este electoratul nostru”, mai spune Victor Ponta. 

Relații reci cu Opoziția

„Să vă explic despre ceilalţi, despre PNL şi USR. Eu nu-i văd în stare azi, când vorbim, poate vor fi în viitor, dar azi când vorbim nu-i văd deloc în stare să guverneze mai bine”, afirmă fostul premier. „Nu aş vota pentru un guvern Ludovic Orban, pentru că dacă o schimb pe doamna Dăncilă cu domnul Orban - vorbesc nu doar ca persoane, vorbesc ca şi pregătire a guvernelor - e ca şi când sari din lac în puţ, adică nu ai nicio îmbunătăţire, te duci tot acolo.

USR-ul, îmi place de ei, sunt radicali, sunt drăguţi, sunt „Jos penalii”. Dacă-i întrebi, însă: „Domne', ok, şi voi ce faceţi în loc, ce faceţi cu pensiile, cu salariile, cu investiţiile, cu taxarea, cu infrastructura?”. „Nu ştiu, pentru că nu au mai făcut politică” - sunt mai visători, aşa. Dacă-mi spun de domnul Cioloş, domnul Cioloş a guvernat un an şi a guvernat foarte prost, deci aici nu le foloseşte acest argument”, mai spune liderul Pro România. 

Referendumul și Cotroceniul

„La referendum (...) merg la vot, de principiu ideea să merg la vot este importantă, voi vota „pentru”, pentru că, da, sunt idei în regulă, să nu dai amnistie, să nu dai ordonanţe pe justiţie, dar, în acelaşi timp, am suficientă experienţă şi politică şi juridică, ca să spun că referendumul e o ocazie ratată. Probabil că nu se va întruni cvorumul pentru că nu e ceva foarte clar, ceva ce să înţeleagă orice om”.

Fostul premier este însă destul desceptic cu privire la referendum: „De ce nu ai pus o întrebare clară pe care să o înţeleagă orice om fără să facă Facultatea de Drept şi să fie pasionat de politică: cei condamnaţi de un judecător nu au voie să ocupe funcţii publice. Atunci eu cred că ar veni lumea la vot, şi pesediştii votau „pentru” şi era simplu. (...) La referendum, din păcate, nu cred că va avea vreo eficienţă”. 

Ponta a explicat și ce intenționează să facă, personal, după 26 mai. „Conduc lista Pro România pentru că aşa cred că se comportă un lider, nu te ascunzi după fustele altor candidate, eşti lider, te pui pe primul loc. Iese bine, sigur, îţi iei laudele de rigoare, iese prost îţi asumi eşecul. (...) Dar e mai mare nevoie de mine în Parlamentul de la Bucureşti”. 

Cât despre o eventuală candidatură pentru Cotroceni, Ponta e categoric: „Eu nu voi candida în acest an. Cred, după anul 2014, şi le mulţumesc, m-au votat foarte mulţi oameni, cinci milioane şi ceva de români e uriaş, şi le sunt recunoscător. Alţi şase milioane, însă, nu ştiu dacă au votat atât de mult pentru domnul Iohannis sau au votat cumva contra mea. (...) Dar Pro România cu siguranţă va avea un candidat, o persoană proeuropeană şi intelectuală.