Evenimentul Zilei > Politica > Ponta despre construcția moscheiei de la București: Ideea a fost discutată de fostul și de actualul președinte. Ștatul român nu dă niciun ban
Ponta despre construcția moscheiei de la București: Ideea a fost discutată de fostul și de actualul președinte. Ștatul român nu dă niciun ban

Ponta despre construcția moscheiei de la București: Ideea a fost discutată de fostul și de actualul președinte. Ștatul român nu dă niciun ban

Premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, că ideea acordării unui teren pentru construirea unei moschei la București a fost discutată cu reprezentanții statului turc de către fostul președinte Traian Băsescu, precum și de către președintele Klaus Iohannis. Șeful Executivului a atras atenția, că din cauza "scandalului" nu se știe dacă aceasta se va mai face.

Turcia va avea moschee la Bucureşti. Ce amână Erdogan să facă pentru ortodoxiePremierul a comentat că atacurile lansate de Traian Băsescu pe această temă nu au nicio justificare, deoarece el nu face decât să pună în aplicare un acord pe care chiar fostul președinte l-a inițiat. 

"A negociat un lucru bun pentru România (…), și anume statul turc dă un teren pe care l-au și identificat pentru o biserică românească sau un loc pentru pelerinii români, iar statul român dă un loc în care să se construiască (n.r. o moschee), dar nu dă Turciei, ci dă comunității musulmane din România (…). Deci un acord între două state, două state care au un parteneriat strategic. (…) Deci eu nu am făcut decât să pun în aplicare o înțelegere între statul român și statul turc, înțelegere discutată de fostul președinte Traian Băsescu, rediscutată de actualul președinte și care mi se pare o înțelegere bună pentru România. (…) Cred că domnul Băsescu, în stilul bine cunoscut, nu avea nicio problemă nici cu moscheea, nici cu Turcia, nici cu nimic. Dar fiind un pic ignorat de lume (…), într-un mod iresponsabil, care caracterizează persoana sa, a lovit în chestiuni pe care chiar el le-a făcut și, culmea, le-a făcut bine pentru România", a explicat Victore Ponta, luni seara, la Antena 3.

Șeful Executivului a respins categorc afirmațiile referitoare la construirea, pe lângă viitoarea moschee la București, a unei universități musulmane pentru 6.000 de studenți, calificând acest lucru drept absurd: "Cifra este inventată de domnul Băsescu, nu există așa ceva. În tradiția musulmană, lângă orice moschee este și o școală (…) pentru copiii celor care merg acolo. Atât".

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, în 6 iulie, că ideea construirii la București a celei mai mari moschei din Europa și a unei universități musulmane pentru 6.000 de studenți reprezintă un risc pentru securitatea națională.