Editura Evenimentul si Capital

REPLICI. Ponta, în Parlament privind votul din diaspora: "Am PLĂTIT prețul politic pentru asta". Orban: "Sunteți o pată pe obrazul României. Plecați!"

FOTO: Răzvan Vălcăneanţu
Autor: | | 169 Comentarii | 10254 Vizualizari

La solicitarea PNL, plenul Camerei Deputaţilor a organizat o dezbatere pe tema votului din diaspora, la care a fost invitat și premierul Victor Ponta. El a spus că regretă că cetăţeni din diaspora nu au putut vota, și că a plătit preţul politic. Totodată, premierul a spus că alegerile din 2 şi 16 noiembrie au arătat foarte clar că prevederile din Legea 370/2004 care reglementează organizarea votului în ţară şi în diaspora sunt depăşite de realităţile demografice şi de tendinţele de liberă circulaţie. Drept urmare, Ponta a făcut apel la partide să adopte cadrul legislativ necesar: votul electronic şi desemnarea unei instituţii nepolitice pentru organizarea votului.

UPDATE. "Este foarte clar că Legea 370 trebuie modificată şi dvs., reprezentanţii Parlamentului României, sunteţi cei îndrituiţi prin Constituţie să faceţi acest lucru", a spus premierul. El a subliniat că la scrutinul prezidenţial din 2009 au fost organizate în străinătate 294 de secţii de votare, unde s-au prezentat la vot 147.000 de cetăţeni români. În 2014, în exact acelaşi număr de secţii de votare, în primul tur au votat 161.000 de cetăţeni români din străinătate, iar în turul 2 - 378.811, deci un număr de trei ori mai mare decât în 2009.

"Acest lucru a fost posibil în baza prevederilor legale, prin măsurile pe care BEC, Biroul Electoral din diaspora şi Ministerul de Externe le-au luat legat de mărirea la maxim a numărului de cabine şi de ştampile, declaraţia pe propria răspundere, care putea fi descărcată online şi completată în avans, asigurarea de către MAE a personalului de sprijin la misiuni în afara secţiilor de votare şi dublarea personalului care să asigure buna desfăşurare a votului. Birourile secţiilor de vot din Europa şi Statele Unite au fost completate până la un număr maxim de şapte membri cu personal al MAE. Cu toate acestea, au existat şi la primul tur şi la turul doi cetăţeni români care au aşteptat foarte mult sau care nu au putut vota. Acest lucru este evident ca fiind inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am plătit preţul politic pentru asta, şi e un preţ meritat", a declarat Victor Ponta.

El a mai spus că până la data de 2 noiembrie cel puţin din partea candidaţilor şi a partidelor politice nu a existat o discuţie legată de modul de organizare a scrutinului, acest lucru fiind adus în atenţie după această dată, "când a apărut problema". "Cred că se impune foarte clar să realizăm situaţia actuală a numărului din ce în ce mai mare a românilor care trăiesc sau care se află în mod temporar în afara graniţelor ţării şi logistica necesară pentru ca exprimarea votului acestora în condiţii chiar şi greu de prevăzut, de la 140.00 în 2009 la 380.000 în 2014, cu siguranţă chiar mai mulţi la următoarele momente electorale, în aşa fel încât să putem lua măsuri care să poată fi aplicate, nu intre două tururi de scrutin, ci cu anticipaţie. Fac un apel la toate forţele politice reprezentate în Parlament ca acum, după momentul electoral, să dea dovadă de capacitate de dialog, de raţiune şi de măsuri realiste, care să nu ţină cont doar de interese politice - cine e de vină, cine trebuie să plătească, lucrul ăsta deja s-a întâmplat pe 16 noiembrie, şi ce facem în viitor ca asigurarea acestui drept fundamental să nu fie doar o temă de dezbatere între partidele şi candidaţi, ci să fie un lucru soluţionat, aşa cum s-a întâmplat în votul din ţară", a mai spus Victor Ponta.

El a arătat că partidele politice trebuie să adopte legislaţia necesară pentru participarea la vot, arătând că votul electronic este soluţia tehnologică care trebui decisă.

“Cred că este de datoria celor reprezentanţi în Parlament, tuturor grupurilor politice, să adopte aceste măsuri legislative, unu - crearea cadrului de vot modern, de participare la vot şi doi - atribuţii pentru o instituţie nepolitică care să organizeze votul astfel încât următoarele alegeri să aibă alte teme politice”, a spus Ponta.

Orban: Demisia, soluția onorabilă

În replică, deputatul PNL, Ludovic Orban a spus că premierul nu a înțeles nimic, că ar fi trebuit să demisioneze, nu să vină să mai dea explicații. "Am crezut că Victor Ponta mai păstrează o fărâmă de onoare, și, deși în calitate de premier este obligat să participe, am crezut că va găsi soluția morală să nu participe, și anume demisia din funcția de prim-ministru. Domnule Ponta, daţi-vă demisia din funcţia de prim-ministru. Este singurul gest prin care puteţi ieşi cât de cât onorabil din situaţia în care singur v-aţi pus. În ceea ce priveşte încălcarea dreptului fundamental şi împiedicarea dreptului de vot, solicit de la această tribună Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să nu trateze această anchetă ca pe o anchetă oarecare. Încălcarea dreptului la vot, drept fundamental pentru orice cetăţean în orice democraţie, constituie cea mai gravă încălcare a democraţiei. Domnule Ponta, sunteţi o pată pe obrazul României. Sunteţi omul care aţi reuşit să ne faceţi de râs în faţa întregii Europe", a afirmat Orban.

Ponta: "Nu transformați o problemă reală într-o bufonerie"

În replică, Victor Ponta a spus că este "o jignire" pentru românii din diaspora să fie reprezentaţi de "bufoni" şi le-a cerut parlamentarilor să nu transforme problema reală a votului românilor din străinătate "într-o simplă bufonerie sau în concert cu chitări". "Aş vrea ca atunci, şi voi participa la acest lucru ca deputat, ca lider de partid la aceste dezbateri, aş vrea să luăm deciziile, însă, repet, raţional, cu bun-simţ şi cu gândire pentru soluţii, nu cu demagogie, nu cu bufonerii din partea unor bufoni pe care îi ştim foarte bine, cu gândul că în 2007-2008 mulţi dintre români au plecat din ţară tocmai pentru că unii care erau miniştri la Transporturi furau cu sutele de milioane şi cum a spus domnul Vasile Blaga în 2009 că Ludovic Orban ar trebui arestat, pentru că nu a fost arestat şi atunci mulţi români au considerat că aici e o ţară în care hoţii şi bufonii rămân în continuare, bufoni care dacă nu ar fi fost pe lista USL nu ar fi fost astăzi în Parlament, cu siguranţă, ca să ne dea lecţii, cred că este o jignire pentru românii din Diaspora să fie reprezentaţi de bufoni. Cred că toţi cei care au luat cuvântul serios şi care au propus soluţii coerente trebuie să participaţi la aceste dezbateri iar principalul semn de respect pentru românii din diaspora, dar şi pentru cei din România este să nu transformaţi încă o dată o problemă reală, care are nevoie de o soluţie reală, într-o simplă bufonerie sau în concert cu chitări", a spus Ponta.

Vot prin corespondență

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI