Întors din concediul petrecut în Dubai, Victor Ponta se întâlneşte astăzi cu parlamentarii PSD, pentru pregătirea Comitetului Executiv.
Victor Ponta este aşteptat, astăzi, să discute cu parlamentarii social-democraţi, pe fondul tensiunilor interne generate de convocarea unui Congres extraordinar, după eșecul din alegerile prezidenţiale.
Ponta a stârnit nemulţumiri după ce a decis să plece într-un scurt concediu în Dubai, deşi anunţase că este „trist” şi îşi va petrece câteva zile alături de familie. În vreme ce lideri de la Bucureşti, în frunte cu Ion Iliescu, vorbeau despre Congres extraordinar, Victor Ponta a fost surprins într-un club din Dubai.
Discuţiile de la grupul PSD vor fi dublate de prezenţa premierului în faţa Camerei Deputaţilor, unde va trebui să dea explicaţii, la solicitarea liberalilor, în legătură cu votul din diaspora.
„Dacă se face Congres, marea majoritate a liderilor din partid zic să se facă în acest an, ca din ianuarie să ne ocupăm de guvern şi de guvernare, pentru că avem obiective serioase şi ţara chiar are nevoie de guvernare, dincolo de emoţie. Dacă nu se face Congres, putem face un consiliu naţional de analiză şi de lansare a unor proiecte politice oricând”, a explicat preşedintele executiv Liviu Dragnea.
El a susţinut că semnalele transmise chiar de liderii de filiale, în această perioadă, arată că se doreşte menţinerea actualei formule de conducere a partidului şi că Victor Ponta nu-şi va pierde mandatul în cazul unui congres. „Îmi bazez această afirmaţie pe discuţia pe care am avut-o cu toate organizaţiile. În afară de trei-patru excepţii, a celor care erau plecaţi din ţară. Au discutat, nu au venit să spună ce au visat noaptea. (...)Sunt câteva mesaje pe care ei le-au luat şi le-au transmis, şi anume să păstrăm guvernarea şi să păstrăm în continuare echipa de conducere la partid”, declara Dragnea.
„Eşecurile trebuie să ne unească”
În replică, Dan Şova, cel care a cerut demisia lui Dragnea, a susţinut că cel mai indicat este ca lucrurile să fie analizate la rece. „Având în vedere că pierderea alegerilor ne-a luat prin surprindere și ne-a pus în dificultate, cred că eșecurile trebuie să ne unească. Cred că organizarea rapidă a unui Congres în condițiile în care suntem supărați, în condițiile în care deziluziile sunt mari nu este un lucru bun. Cred că actuala conducere PSD trebuie să rămână cel puțin până în februarie, martie sau aprilie”, a spus Dan Șova.
Potrivit unor surse social- democrate, deşi există lideri care vorbesc despre convocarea unui congres chiar la sfârşitul lunii decembrie, prioritară ar fi, în acest moment, negocierea şi adoptarea bugetului pentru 2015.
„Nu cred că vom avea congres extraordinar până la sfârşitul acestui an. Important acum este bugetul. Vom discuta astăzi”, a precizat deputatul PSD, Florin Iordache.
Comitetul Executiv, amânat
Social-democraţii vor discuta mai multe variante de lucru: convocarea unui Congres extraordinar înainte de sfârşitul anului sau la începutul anului viitor, dacă va exista o remaniere guvernamentală mai largă şi dacă, în aceste condiţii, premierul va veni cu o nouă echipă în Parlament pentru un vot de încredere.
Secretarul general al partidului, Andrei Dolineaschi, a precizat că toate aceste variante vor fi discutate abia după Comitetul Executiv, care ar urma să fie convocat săptămâna viitoare, data nefiind încă stabilită.
Şedinţa CEx era, iniţial, programată pentru această săptămână, însă ea a fost amânată.
Nicolae Şerban, sancţionat
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a impus ieri sancţionarea lui Nicolae Şerban, după ce acesta îi ceruse demisia, printr-o scrisoare deschisă. Astfel, la propunerea lui Ilie Sârbu, Şerban a fost exclus din Comisia juridică a Senatului. Sârbu declarase că senatorul PSD nu este îndreptăţit să ceară demisii pentru eşecul în alegeri. „El apare când apar funcţiile şi dispare când pierdem funcţiile”, spunea şeful său, pe linie senatorială. Săptămâna trecută, Nicolae Şerban susţinea că Ilie Sârbu şi Ioan Rus ar trebui să facă pasul înapoi având în vedere rezultatele partidului în zona de vest. Tot el este autorul unei controversate iniţiative de modificare a Codului Penal.