Ponta a mers la Soci pentru nişte poze pe Facebook. De ce trebuia să stea acasă

Ponta a mers la Soci pentru nişte poze pe Facebook. De ce trebuia să stea acasă

Precizez de la început că nu fac parte dintre cei care susţin că oportunităţile pe care le oferă Federaţia Rusă trebuie ignorate doar pentru că facem parte din NATO şi UE, suntem parteneri ai SUA şi cred că un stat precum România trebuie să fie pragmatic.

Dar în actualul context, cred că premierul Ponta trebuia să se abţină să participe la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci doar de dragul de a mai posta câteva poze pe Facebook. În mod ironic, tocmai plăcerea sa de a se poza cu diverşi lideri mondiali l-a pus într-o situaţie penibilă. După ce a postat pe contul său de pe reţeaua de socializare o poză în care apărea alături de preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, tot Ponta a fost cel care a recunoscut, indirect, că este ceva în neregulă, cerând ca poza să fie ştearsă. La asta se adaugă faptul că Jocurile Olimpice au fost boicotate de importanţi lideri mondiali, de la Barack Obama la David Cameron, Angela Merkel sau Francois Hollande, semnalul dat Occidentului fiind cât se poate de nepotrivit.

Dar nu acesta este lucrul cel mai important. Ci faptul că, joi, cu doar o zi înainte ca premierul să participe la deschiderea Jocurilor Olimpice, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind situaţia din regiunea Transnistreană, prin care critică presiunea exercitată de autorităţile de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria. În plus, PE "invită Federaţia Rusă să pună în aplicare pe deplin hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului care a decis ca Rusia a încălcat dreptul la educaţie în cazurile şcolilor cu predare în limba română aparţinând Republicii Moldova, situate în regiunea Transnistria". Nu cred că Ponta nu ştie cine se află în spatele aşa-ziselor autorităţi transnistrene, iar să faci plecăciuni în faţa unui stat care nu respectă românii transnistreni nu reprezintă vreo dovadă de pragmatism, ci de slugărnicie gratuită.

Nu ar fi prima oară când Ponta dovedeşte stângăcie în politica externă. În august mergea în Republica Moldova fix de Ziua Independenţei, consfinţind un proces pe care Moscova se străduieşte să-l legitimeze de zeci de ani şi anume separarea României de Republica Moldova. A mers în Azerbaidjan în ziua în care se anunţa eşecul Nabucco, chiar dacă acest lucru era cunoscut de ceva vreme. A mers la Istanbul la inaugurarea unui mare proiect de infrastructură cu o plăcuţă comemorativă cu Constantin Brâncoveanu, decapitat la Constantinopol. Şi acestea sunt doar câteva gafe în materie de politică externă ale premierului la care m-am gândit fără să depun cel mai mic efort.

Fiind teribil de interesat de imagine, Victor Ponta vrea să fie popular cu orice preţ şi să fie plăcut de lideri din toate statele. Presupun că eforturile sale reprezintă o reacţie la faptul că a fost tras zdravăn de urechi de liderii occidentali după evenimentele din vara lui 2012 şi încearcă să-şi răscumpere greşelile şi probabil, o încercare de conturare a profilului său de prezidenţiabil. Cred însă că ar fi mai indicat dacă ar mai asculta, din când în când, şi sfaturile consilierilor săi în materie de politică externă şi nu doar pe cele ale consilierilor săi de imagine.