Pont: paradisuri necunoscute pentru Sărbătorile de Iarnă
- Adam Popescu
- 28 noiembrie 2010, 20:22
Patru nopţi de cazare în perioada Crăciunului, la Padiş, în Munţii Apuseni, te costă aproximativ 500 de lei. În acest preţ intră micul dejun, cina şi masa festivă de Crăciun.
Departe de aglomeraţia marilor staţiuni, în locuri feerice, în colţuri de rai, oaze de linişte. Vă propunem câteva locuri turistice mai puţin cunoscute. Locuri cu peisaje de vis, sălbatice.
Când te întorci la pensiune din drumeţie sau de la pârtia de schi, ai internet, loc de joacă pentru copii şi mâncare tradiţională, toate condiţiile pe care le găseşti în Poiana Braşov sau la Predeal. Puţini au auzit, de exemplu, de Padiş, din zona Munţilor Apuseni. Aici se află cel mai grandios fenomen carstic din România, cu tuneluri subterane, stânci şi privelişti de o frumuseţe rară.
Valea Lotrului are foarte multe locuri spectaculoase care au păstrat peisajul natural, cascade spectaculoase şi peşteri. Un sejur de Sărbători costă de la 250 de lei până la 900 de lei de persoană. Sunt şi cabane care oferă pentru grupuri întreaga capacitate. De exemplu, la Harghita Băi, o cabană de 18 locuri se poate închiria în totalitate în schimbul a 800 de euro.
BORŞA
Borşa e o zonă cu pante şi diferenţe de nivel, unde se întâlnesc trei formaţiuni muntoase, Munţii Ţibău, Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei. În imediata apropiere se află Rezervaţia naturală Pietrosu Mare, care încă din 1979 este inclusă în reţeaua mondială de rezervaţii ale biosferei. De asemenea mai sunt rezervaţiile Cornu Nedeii, Salhoi, Peştere şi Izvorul Albastru al Izei precum şi Piatra Rea.
Borşa are 5 pârtii de schi: Olimpic (2.980 m), Poiana Stiol (1.600 m), Puzdrele (1.000 m), Poiana Vf. Stiol (790 m) şi Brădet (200 m). La o pensiune de trei margarete, preţurile unui sejur de trei zile în perioada Sărbătorilor de Iarnă pornesc de la 220 de lei de persoană. În acest preţ este inclusă şi o masă tradiţională. Majoritatea pensiunilor sunt dotate cu internet, sală de cu masă de biliard sau de ping-pong, grătare sau loc de joacă pentru copii.
CHEILE SOHODOLULUI
Se află cam la jumătate de oră de Târgu-Jiu, se întind pe mai bine de 10 kilometri şi sunt asemănătoare unui canion. Printr-o fereastră modelată în stâncă, denumită Inelul, se poate vedea cerul. Calcarul cretacic a fost săpat puternic de apă şi s-a format o varietate de chei, avene, peşteri şi lapiezuri. În Lunca cu Pruni, pe stâncă sunt mai multe desene rupestre. Printre cele mai spectaculoase peşteri sunt: Gârla Vacii, Pătrunsa sau cea cu Lilieci.
Cei care doresc să ajungă în această zonă se pot caza în comuna Runcu, unde există mai multe pensiuni. Pentru Crăciun, un sejur de 3 zile în care sunt incluse cazarea şi masa costă în jur de 350 de lei de persoană. În preţ este inclusă şi o masă festivă.
RÂU DE MORI
Aşezarea se află în depresiunea Haţegului, în centrul unei depresiuni pitoreşti înconjurate de munţi şi dealuri. Râu de Mori oferă una dintre cele mai frumoase vederi a Munţilor Retezat. Izvoarele de munte dau naştere unor cascade spectaculoase. Una dintre cele mai deosebite este Râuşorului, aflată în amonte de Suseni, satul vecin Râu de Mori.
În Retezat sunt aproximativ 100 de lacuri, majoritatea de origine glaciară. Dintre acestea, cele mai importante sunt Bucura, cel mai întins lac din Carpaţi, Zănoaga, cel mai adânc lac alpin, sau Galeşul, cel mai înalt din Carpaţi. Ofertele pentru un sejur de 4 zile în perioada Sărbătorilor de Iarnă încep de la 400 de lei de persoană în sistem demipensiune.
DUBOVA
Aer curat, linişte, Dunărea şi muntele. Dubova este o localitate din judeţul Mehedinţi, aflată între Cazanele Mari şi Cazanele Mici, în zona de Defileu al Dunării. În zonă sunt numeroase locuri de cazare care se întrec în oferte pentru Crăciun şi Revelion.
De exemplu, o cabană aflată foarte aproape de malul Dunării, la poalele muntelui, pe Clisura Dunării, la intrarea în Cazanele Mari, oferă un pachet în care sunt incluse cazare, micul dejun, prânzul, cina şi masa de Revelion la 800 de lei de persoană. În sistem demipensiune, preţul scade la 600 de lei. Majoritatea pensiunilor au internet, locuri de joacă pentru copii, iar o parte dintre acestea şi pontoane pe Dunăre.
HARGHITA BĂI
Parte a oraşului Miercurea-Ciuc, Harghita Băi este o localitatea cunoscută în special pentru turismul balneoclimateric. Însă nu pot fi ignorate peisajele montane mirifice cu păduri de brazi. În zonă se pot practica sporturi de iarnă, iar turiştii au la dispoziţie şapte pârtii amenajate, între 200 şi 1.000 de metri, cu telescaun şi instalaţii nocturne. Perioada favorabilă schiatului ţine patru luni, iar stratul de zăpadă depăşeşte 60 de cm.
În timpul anului, cazările la zecile de pensiuni din zonă cu preţuri cuprinse între 60 şi 140 lei. Pentru un pachet de Crăciun la una dintre pensiunile din Harghita Băi sunt preţuri începând cu 300 de lei. Însă sunt şi cabane care oferă pentru grupuri întreaga capacitate, aproximativ 18 locuri, în schimbul a 800 de euro. Majoritatea locurilor de cazare au internet, telefon, TV şi asigură instructori de schi sau plimbări cu sania.
VALEA LOTRULUI
E o zonă exclusiv montană, cu multe zone spectaculoase în care peisajul natural s-a păstrat. Există mai multe arii protejate cu peisaje foarte frumoase precum Pădurea Latoriţa cu arbori seculari, Căldarea Gâlcescu, Pădurea Călineşti, din zona Brezoi, sau zona de tufărişuri subalpine. Printre cele mai impresionante cascade sunt Moara Dracilor (în aval de Lacul Gâlcescu), Moara Dracilor (Latoriţa de Sus) sau Apa Spânzurată (pe râul Latoriţa).
De asemenea, în această zonă sunt şi foarte multe lacuri glaciare şi de acumulare. Pentru Sărbători, preţul unui sejur începe de la 250 de lei de persoană, dar există o varietate de oferte. De exemplu, 5 zile, în care sunt incluse toate mesele, cu mâncare tradiţională, purceluşi la rotisor şi băuturi la discreţie costă 890 lei de persoană, iar pentru copii se oferă o reducere de 50%.
PADIŞ - APUSENI
Patru nopţi de cazare în perioada Crăciunului la Padiş, în Munţii Apuseni, costă aproximativ 500 de lei. În acest preţ intră micul dejun şi cina, masa de Crăciun, inclusiv băutura. Se fac plimbări cu sania şi foc de tabără. În zonă e cel mai grandios fenomen carstic din România: un imens portal în stâncă, trei doline, tuneluri subterane, cascade, stânci, grohotiş şi privelişti de o frumuseţe rară. Tot aici sunt numeroase izbucuri, ponoare, sorburi, lacuri presărate printre numeroasele poieni.
Gheţarul Focul Viu este al treilea ca mărime din România şi este recomandat să fie vizitat la amiază, atunci când razele soarelui care intră în peşteră luminează stalagmitele şi au un efect spectaculos. La fel de impresionante sunt Cheile Galbene, Someşul Cald, Valea Bulbuci sau Valea Boca, cu izbuc, cascade şi canioane.