Poluarea aerului afectează căile respiratorii încă din viaţa intrauterină şi joacă un rol important în apariţia maladiilor respiratorii în viaţa adultă, conform unui studiu publicat astăzi la Berlin.
Poluarea creşte nevoile respiratorii ale fetusului. Astefl, unii dintre ei trebuie să respire de 48 de ori pe minut faţă de media de 42 de respiraţii pe minut a fetuşilor care sunt mai puţin expuşi poluării, conform studiului efectuat de echipa elveţiană a Universităţii din Berna şi ce prezentat în timpul congresului anual al Societăţii europene de pneumologie (ERS) din Berlin.
Studiul a fost efectuat pe un număr de 241 de bebeluşi, luându-se în calcul trei indicatori ai poluării atmosferice: procentul de azot, cel al dioxiodului de azot şi numărul de particule în suspensie din aer.
Conform acestui studiu, cu cât aerul este mai poluat, cu atât frecvenţa respiratorie, fluxul inspirator şi volumul de aer inspirat pe minut sunt mai mari, iar inflamarea sistemului respirator riscă să devină mai gravă.
"Aceste influenţe precoce asupra sistemului respirator vor avea drept consecinţă o intensificare a maladiilor respiratorii la vârsta adultă, prin urmare, o speranţă de viaţă mai scăzută", au declarat autorii studiului.
Sursa: AFP