Moartea vine din aer. Face mai multe victime decât pandemia
- Ionel Sclavone
- 14 februarie 2021, 20:20
Poluarea din aer, provocată de arderile de combustibili fosili, face mai multe victime, într-un an, decât pandemia de COVID-19, conform unui studiu dat publicității de curând.
Poluarea aerului face mai multe victime decât pandemia de COVID-19. Într-un singur an, au fost înregistrate, din cauza poluării provocate de arderea combustibililor fosili, 8,7 milioane de decese.
Informațiile se referă la anul 2018 și apar într-un raport dat publicității de curând, conform The Guardian. Noua estimare a deceselor, depășește alte statistici anterioare. Un raport din 2019 stabilea că 4,2 milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului.
Cercetarea este rezultatul colaborării dintre oamenii de știință de la Universitatea Harvard, Universitatea din Birmingham, Universitatea Leicester și Universitatea din Londra. Autorii studiului susțin că aceste rezultate sunt „uluitoare” și depășesc orice estimări anterioare despre victimele poluării.
Poluarea face mai multe victime decât pandemia
Această cercetare analizează în detaliu impactul particulelor care ajung în aer în urma activității centralelor electrice, din traficul rutier sau alte surse. Cunoscute sub numele de PM2, 5, aceste particule se depun în plămâni și pot provoca o varietate de probleme de sănătate.
„Descoperim din ce în ce mai multe despre impactul poluării. Este peste tot. Cu cât căutăm mai multe efecte, cu atât găsim mai multe”, a declarat Eloise Marais, geograf la Universitatea din Londra și coautor al studiului.
Numărul victimelor care mor din cauza poluării atmosferice sunt mult mai numeroase decât cele cauzate de tutun sau de malaria.
Țările cu consum mare de combustibili fosili, din centralele electrice, vehicule au înregistrat și cel mai mare număr de morți. Unul din zece decese din SUA și Europa a avut această cauză. Poluarea a provocat o treime din decesele din China.
În schimb, ratele de deces din America de Sud și Africa au fost semnificativ mai mici.
Afecțiunile provocate de poluare
Cercetătorii susțin că există o cauzalitate directă între poluarea aerului rezultată din arderea combustibililor fosili și o serie de afecțiuni. Pierderea vederii, bolile cardiace și cele respiratorii sunt provocate și accentuate de poluare.
Cercetătorii mai spun că, în lipsa poluării, speranța medie de viață a populației lumii ar crește cu un an Pe de altă parte, costurile economice și de sănătate la nivel mondial ar scădea cu aproximativ 2,9 miliarde de dolari.