Evenimentul Zilei > International > Raport. Coreea de Nord a furat criptomonede în valoare de 300 de milioane de dolari pentru a finanța programe nucleare și balistice
Raport. Coreea de Nord a furat criptomonede în valoare de 300 de milioane de dolari pentru a finanța programe nucleare și balistice

Raport. Coreea de Nord a furat criptomonede în valoare de 300 de milioane de dolari pentru a finanța programe nucleare și balistice

LA LIBRE BELGIQUE . În ultimele luni, Coreea de Nord a furat criptomonede în valoare de peste 300 de milioane de dolari prin intermediul unor atacuri informatice, sumă menită să îi finanțeze programele nucleare și balistice interzise, ​​potrivit unui raport confidențial al ONU.

Acest document, redactat de un grup de experți însărcinați cu monitorizarea aplicării sancțiunilor împotriva Phenianului, estimează că „în total furtul de bunuri virtuale comise de țară între 2019 și noiembrie 2020 se ridică la aproximativ 316,4 milioane de dolari” (260 de milioane de euro) , potrivit unui stat membru al Organizației Națiunilor Unite.

Instituțiile financiare și bursele au fost piratate pentru a finanța dezvoltarea programelor nucleare și balistice nord-coreene, potrivit acestui raport pe care AFP l-a putut consulta.

Cea mai mare parte a veniturilor provine din două delapidări comise la sfârșitul anului 2020.

Coreea de Nord a desfășurat mii de hackeri experimentați pentru a viza companii și instituții din Coreea de Sud și din întreaga lume.

Obiectivul lor este şi acela de a găsi surse de venit în fața multiplelor sancțiuni la care țara este supusă din cauza programelor sale de armamente.

Negocierile dintre Phenian și Washington s-au blocat după eșecul summitului de la Hanoi din 2019. Unul dintre motivele acestui impas a fost lipsa consensului cu privire la ce concesii ar trebui să facă Nordul în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale care o vizează.

Liderul Kim Jong Un a arătat de atunci noi modele de rachete, mai ales în timpul paradelor militare din octombrie și ianuarie, și și-a exprimat dorința de a consolida arsenalul nuclear al țării.

Experții ONU au declarat că investighează pirateria din septembrie a unui schimb de criptomonede care a dus la furtul a 281 de milioane de dolari.

Aproximativ 23 de milioane de dolari au fost furați o lună mai târziu într-un al doilea atac cibernetic.

„O primă analiză a vectorilor utilizați pentru atac și a mijloacelor utilizate ulterior pentru spălarea veniturilor ilicite relevă legături puternice cu Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)”, potrivit raportului.

Capacitățile Phenianului în materie de piraterie informatică au fost evidenţiate în 2014, când Nordul a fost acuzat că a atacat Sony Pictures Entertainment ca răzbunare pentru filmul „The Interview”, o satiră la adresa lui Kim Jong Un.

De asemenea, Phenianul este suspectat că a furat aproximativ 81 de milioane de dolari de la Banca Centrală din Bangladesh (BCB) în 2016 și aproximativ 60 de milioane de dolari de la banca taiwaneză Far Eastern International în 2017.

Hackerii şi-ar fi intensificat atacurile asupra platformelor de tranzacționare de criptomonede, a căror valoare continuă să crească. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/asie/la-coree-du-nord-a-derobe-300-millions-de-dollars-pour-financer-ses-programmes-nucleaires-et-balistiques-602374569978e227df02ee29