Conform unui raport publicat, azi, de Comisia internaţională pentru protejarea Dunării, fluviul este mai poluat pe zona cuprinsă între Budapesta şi Belgrad şi în aval de afluenţii Argeş din România şi Rusenski Lom din Bulgaria.
Totuşi, cercetătorii sunt mai optimişti şi spun că gradul de poluare înregistrat acum este mult mai scăzut faţă de cel din 2001. Aceştia consideră că situaţia se datorează mai ales diminuării producţiei industriale şi agricole din Europa de Est.
Oamenii de ştiinţă europeni au luat probe din Dunăre în august şi septembrie 2007, din peste 120 de zone din fluviul lung de 2.600 de kilometri şi din principalii afluenţi din 11 ţări. Aceştia au examinat calitatea apei, precum şi sănătatea florei şi faunei acvatice. Astfel, în ceea ce priveşte poluarea organică, 80 la sută dintre porţiunile examinate au apă curată.
Rezultatele au permis atât autorizarea scăldatului, cât şi a pescuitului şi a consumului de peşte din aproape toate zonele fluviului. Însă, acelaşi studiu arată că doar o treime din apele Dunării reprezintă un habitat sănătos pentru populaţia piscicolă.