Poluare în București. Oamenii din Capitală și de la periferie suportă cu greu aerul, iar depășirile sunt greu de imaginat. Sunt valori de 25 de ori mai mari față de cum ar fi trebuit să fie.
Poluare în București. Este din ce în ce mai greu să locuiești în Voluntari, Colentina, Ferentari, Popești Leordeni și în zona din spatele Lacului Morii. Pentru particulele PM 2,5, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, Airly.org, a înregistrat, în anumite zone din Capitală și din localitățile învecinate, valori de 25 de ori mai mari față de valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru media zilnică.
Și pentru PM 10 valorile au fost de până la 10 ori mai mari față de recomandările OMS pentru media zilnică.În Voluntari, valorile înregistrate pentru PM10 în intervalul orar 20-22 au fost de 25 de ori mai mari față de recomandarea făcută de OMS pentru media zilnică.
Pe Șoseaua Alexandriei, valorile instant înregistrate pentru PM10 în intervalul orar 20-22 au fost de 18 ori mai mari față de recomandarea făcută de OMS pentru media zilnică. În Ferentari, valorile instant înregistrate pentru PM10 în intervalul 20-22 au fost de 15 ori mai mari față de recomandarea făcută de OMS.
În zona Obor, valorile recomandate au fost depășite de patru ori, iar în Colentina, oamenii se plâng de mirosul greu de suportat. Ministerul Mediului și Garda de Mediu încă nu a găsit o soluție, iar situația se agravează de la o zi la alta.
Poluare record în București
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit standardul pentru concentrația zilnică medie de particule PM2.5 la 25 micrograme pe metru cub, iar standardul anual este de 10 micrograme pe metru cub. Valorile limită ale OMS pentru concentrația zilnică medie de particule PM10 este de 45 de micrograme pe metru cub, potrivit Hotnews.
Cei 10 senzori montați în cadrul proiectului aerlive.ro măsoară particule de praf în suspensie de 2,5 microni (PM2.5) și de 10 microni (PM10), monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2) și dioxidul de sulf (SO2). Măsurătorile sunt completate cu informații despre temperatură, umiditate și presiune atmosferică, provenite dintr-un servicu terț de furnizare a datelor meteo.
Principalii poluanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot ( NO2 ), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul.