Polonia plănuiește să suspende temporar dreptul la azil ca parte a măsurilor sale de combatere a migrației ilegale, pe fondul escaladării tensiunilor cu Belarus, pe care Varșovia îl acuză că facilitează trecerea intenționată a migranților peste graniță. Acest demers face parte dintr-o strategie mai amplă de a limita fluxul de imigranți ilegali care încearcă să pătrundă pe teritoriul polonez.
Polonia suspendă dreptul la azil. Tensiuni la granița cu Belarus
„Unul dintre elementele strategiei privind migraţia va fi suspendarea teritorială temporară a dreptului la azil”, a anunţat sâmbătă premierul Donald Tusk.
„Voi cere acest lucru, voi cere recunoaşterea în Europa a acestei decizii”, a adăugat el.
„Acest lucru se datorează faptului că ştim foarte bine cum este folosit de (preşedintele belarus Aleksandr) Lukaşenko, de (preşedintele rus Vladimir) Putin, de către contrabandişti, traficanţi de persoane, cum acest drept la azil este folosit exact împotriva esenţei dreptului la azil”, a declarat el la un congres organizat de partidul său liberal Coaliţia Civică (KO), cel mai mare membru al guvernului de coaliţie din Polonia, potrivit unui raport Reuters.
Migraţia a ocupat un loc prioritar pe agenda Poloniei începând din 2021
În 2021, un aflux considerabil de migranți din Orientul Mijlociu și Africa a încercat să traverseze ilegal granița cu Belarus, într-o criză despre care Polonia și Uniunea Europeană au susținut că a fost provocată de regimul de la Minsk, cu sprijinul Rusiei.
Această situație a generat tensiuni majore la nivel european, fiind considerată o manevră politică menită să destabilizeze frontierele externe ale UE.
Rusia şi Belarus au negat responsabilitatea.
Donald Tusk a anunțat că va prezenta un nou plan privind gestionarea migrației în cadrul unei ședințe de guvern programată pentru 15 octombrie, data la care se împlinește un an de la alegerile care au adus la putere coaliția pe care o conduce. Strategia va pune accent pe limitarea migrației ilegale, în contextul tensiunilor persistente la granița cu Belarus, unde Polonia acuză regimul de la Minsk că facilitează intrarea migranților pe teritoriul său.
De când a preluat mandatul de prim-ministru în decembrie 2023, Tusk a menținut o politică strictă în privința migrației, un punct central al programului său de guvernare. Această abordare fermă a fost bine primită de o mare parte a populației, dar a stârnit critici din partea activiștilor pentru drepturile omului, care sperau la o schimbare față de măsurile adoptate de guvernul naționalist anterior.
În iulie, parlamentul polonez a aprobat o lege care permite forțelor de securitate să utilizeze arme împotriva migranților în anumite situații la frontiera cu Belarus. Această legislație a fost considerată o măsură necesară pentru a proteja securitatea națională, deși a generat îngrijorări privind posibile abuzuri și încălcări ale drepturilor omului.