Polonia vrea sancțiuni europene pe produsele din Rusia și Belarus

Polonia vrea sancțiuni europene pe produsele din Rusia și Belarusproduse agricole / Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Premierul polonez, Donald Tusk, a anunțat că Polonia va cere Comisiei Europene „sancțiuni cuprinzătoare” asupra produselor agricole și alimentare din Rusia și Belarus.

Potrivit acestuia, o decizie comună a UE ar fi „mai eficientă” decât deciziile individuale luate de statele sale membre, scrie La Tribune.

Sancțiuni contra produselor agricole din Rusia și Belarus

Şi dacă, printre sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca represalii pentru războiul din Ucraina, cei douăzeci și șapte ar adopta măsuri totale asupra produselor agricole și alimentare? Asta susține prim-ministrul polonez, Donald Tusk, împotriva Moscovei și a aliatului ei, Belarus.

El a mai anunțat luni, 4 martie, că va cere Parlamentului său să adopte o rezoluție "care să solicite Comisiei Europene să impună sancțiuni complete" în acest sens, pentru produsele care nu sunt deja supuse embargoului european.

În opinia șefului guvernului polonez, o decizie comună a UE ar fi „mai eficientă” decât deciziile individuale luate de statele sale membre. Potrivit acestuia, astfel de măsuri ar permite atât „să facă sancțiunile mai realiste”, cât și „să protejeze mai eficient piețele agricole și alimentare europene, lituaniene și poloneze”, dar și „să deblocheze total posibilitățile de export de produse agricole și alimentare către țări terțe”.

Proteste fermieri

Proteste ale fermierilor în Polonia / Sursă foto: Dreamstime

Problema agricolă zguduie Polonia

Această măsură vine în orice caz într-un context tensionat în Polonia pe tema agriculturii. Din noiembrie, fermierii polonezi au blocat în mod regulat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina. Obiectiv: să protesteze împotriva concurenței din partea vecinului lor, care le afectează veniturile și pe care o consideră nedreaptă, Ucraina nefiind supusă regulilor UE, în special în ceea ce privește bunăstarea animalelor.

Situația s-a înrăutățit în luna februarie. De exemplu, fermierii polonezi au oprit un camion care transporta cereale ucrainene în timp ce trecea granița, apoi i-au aruncat marfa. Protestatarii au aruncat cu altă ocazie încărcături de grâu ucrainean dintr-un tren.

Pentru a încerca să calmeze situația, pe 28 martie, la Varșovia, va avea loc o întâlnire pe această temă între guvernele polonez și ucrainean. Discuțiile politice între miniștrii lor au loc în mod regulat în așteptarea acestei întâlniri, potrivit ministrului ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Iar premierul ucrainean și membri ai guvernului său au mers la granița cu Polonia la sfârșitul lunii februarie, în semn de liniște.

Donald Tusk

Donald Tusk vrea noi sancțiuni pentru Rusia și Belarus / Sursa foto: Instagram

Sancțiuni pentru produsele rusești în Letonia

La sfârșitul lunii februarie, Letonia a interzis importul de alimente, produse pescărești și furaje din Rusia și Belarus, inclusiv via țări intermediare. Această modificare a Legii agricole din Letonia va fi aplicabilă până în iulie 2025, când poate fi prelungită pentru anii următori, dacă va fi necesar.

Măsura este rezultatul protestelor fermierilor de la începutul lunii februarie. În timpul unei demonstrații în timpul căreia 2.000 de tractoare au ocupat 16 orașe din întreaga țară, fermierii au cerut oprirea importurilor de "cereale cu sânge" din Rusia.

Totuși, guvernul leton nu a oprit tranzitul acestor mărfuri pe teritoriul său. Acesta "este un lucru mai delicat", a recunoscut Armands Krauze, ministrul leton al agriculturii. "Letonia își poate interzice propriile importuri din Rusia, dar numai UE poate conveni asupra acțiunilor coordonate atunci când vine vorba de interzicerea tranzitului produselor rusești pe teritoriul UE", a adăugat el în fața jurnaliștilor.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)