Summitul NATO de la Bruxelles din 2021 a adus reconfimarea administrației Biden că va sprijini orice membru al Alianței care va fi atacat. În comunicatul care a urmat, s-a prezentat hotărârea Alianței de a consolida și moderniza structura forței NATO pentru a asigura descurajarea rivalilor.
Comunicatul a remarcat creșterea amenințării militare pe care Moscova o reprezintă pentru națiunile libere și democratice ale Europei.
„Ne reafirmăm angajamentul de a răspunde într-un mod echilibrat, coordonat și în timp util la evoluția rachetelor nucleare ale Rusiei, care cresc în complexitate și care prezintă riscuri strategice către securitatea oricărui stat din zona euro-atlantică”.
Summitul din 2021 a reafirmat importanța NATO 2030, planul aliaților de a se asigura că NATO rămâne puternică din punct de vedere politic, militar și tehnologic în următorul deceniu. Membrii i-au cerut secretarului general să facă propuneri concrete pentru implementarea unei capacități mai solide de a răspunde la o serie de amenințări. În acest sens, s-a creat un grup de reflecție în 2019, care a solicitat Alianței să își concentreze investițiile militare în teritoriile amenințate de Rusia.
NATO a făcut pași importanți pentru a consolida capacitățile militare de-a lungul flancului său estic, prezența fiind sporită de grupurile multinaționale, în special de avioane de vânătoare din diferite țări NATO, care asigură poliția aeriană de rutină deasupra statelor baltice.
În noiembrie 2020, Varșovia și Washington au semnat un Acord de cooperare în domeniul apărării, care prevedea staționarea forțelor SUA și a echipamentelor militare, pe teritoriul polonez. Acest lucru include prezența prin rotație a unei echipe de luptă a brigăzii blindate și drone cu rază lungă de acțiune.
Polonia își mărește capacitatea militară
De asemenea, statele baltice precum Polonia și România au luat măsuri pentru a-și spori capacitățile în fața amenințării rusești, căutând să-și înlocuiască vechile echipamente din epoca sovietică cu sisteme occidentale moderne, care asigură o interoperabilitate sporită. Polonia a achiziționat sistemele de apărare aeriană și antirachetă Patriot și platforma de artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune. Recent, a semnat un contract pentru avioane de vânătoare F-35 din a cincea generație.
Singura modalitate prin care Polonia poate descuraja Rusia este să termine modernizarea tuturor tancurilor, înainte ca Rusia să poată obține un avantaj copleșitor. Armata Poloniei încă operează cinci sute de tancuri proiectate de Rusia, care au peste treizeci de ani vechime. Administrația Biden ar trebui să încurajeze și să susțină efortul polonez de a achiziționa tancul M1 Abrams.
Ajutarea națiunilor din prima linie, așa cum este și Polonia, să dobândească mijloace de a opera ca forță de rezervă, este de o importanță vitală pentru misiunea de descurajare a Alianței. Ajutarea Poloniei în a achiziționa o versiune a tancului M1 Abrams este o declarație semnificativă a angajamentului NATO pentru apărarea flancului său estic, a spus National Interest.