Astfel că, în contextul în care se așteaptă rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din SUA, luni, președintele polonez, Andrzej Duda, a ratificat acordul de apărare cu Statele Unite, care confirmă o consolidare substanțială a prezenței militare americane în Polonia, via implantarea cartierului general al Corpului 5 al US Army, recent reactivat. Acesta din urmă va trebui să „gestioneze forțele desfășurate pe întregul flanc estic al NATO”.
„Acționăm calm în ratificarea acestui acord, în așteptarea jurământului noului președinte ales al Statelor Unite”, a argumentat președintele Duda, care l-a felicitat doar pe Biden pentru „campania sa prezidențială de succes” și nu pentru victorie.
În ultimii patru ani, executivul polonez, provenind din partidul conservator Lege și Justiție (PiS), a pierdut rareori ocazia de a-și arăta apropierea față de președintele Trump.
Și industria americană de armament a profitat foarte mult, asigurând contracte pentru livrarea elicopterelor Blackhawk, a sistemelor de artilerie HIMARS, a bateriilor de apărare antiaeriană Patriot PAC-3 și a 32 de avioane de luptă F-35A.
Rămâne de văzut dacă această legătură cu Washington va fi la fel de bună cu Biden ca și cu Donald Trump. A priori, cu PiS la butoane va fi complicat. Dar contractele de armament fiind semnate, va fi dificil să se schimbe ceva în acest caz.
Pe de altă parte, în ceea ce privește prezența militară americană pe teritoriul polonez, ar putea exista o schimbare de abordare, Biden acuzându-și adversarul republican că a sprijinit lideri autoritari, citând Polonia.
În privința Germaniei, Michele Flournoy, posibilă candidată la funcția de secretar al Apărării în SUA, a declarat: „Bazele americane din Germania trebuie să fie judecate pe baza posibilităților pe care le oferă pentru a descuraja Rusia și pentru a servi drept releu pentru forțele americane în drum spre punctele fierbinți din Orientul Mijlociu și Africa”.
Foto: Opex 360