Executivul Poloniei a emis un ghid prin care cetățenii țării sunt instruiți în vederea unor situații de criză sau de război. Prin intermediul acestuia sunt transmise informații cu privire la tipurile de atac, utilizarea armelor chimice sau nucleare ori funcționarea sistemelor de avertizare a populației, în caz de conflict armat. Mai mult, oficialii polonezi neagă vreo implicare a chestiunii războiului din Ucraina asupra deciziei de informare a populației, deși există o serie de amenințări.
Guvernul Poloniei sfătuiește populația să achiziționeze provizii de alimente, medicamente, apă, baterii sau lanterne, dar neagă orice asociere cu evenimentele militare din Ucraina. Mai mult, statul transmite informații în legătură cu tipurile de armament folosit în război sau chiar legat de utilizarea armelor nucleare, alături de metode de avertizare a populației, în caz de astfel de agresiuni.
Polonia neagă că acest ghid este influențat de războiul din Ucraina
Deși autoritățile poloneze explică faptul că necesitatea de a pregăti cetățenii pentru astfel de scenarii nu are legătură cu războiul din Ucraina, ghidurile din anii trecuți nu prevedeau astfel de evenimente, căci se limitau la fenomene precum inundațiile ori vremea rea, conform Mediafax.
Deși nu există date conform cărora s-ar putea crede că Rusia ar invada Polonia, premierul polonez susține că Vladimir Putin este imprevizibil.
Avertismentul unui înalt oficial polonez
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi, 24 martie, că Rusia a devenit un „stat totalitar”. În acest context, el a făcut apel la înăsprirea sancţiunilor impuse de Occident împotriva Moscovei în urma invaziei din Ucraina. Premierul polonez a precizat că, „în cazul în care va zdrobi Ucraina”, Vladimir Putin va avansa spre alte capitale europene, relatează AFP.
„Trăim un moment decisiv. Dacă Putin va zdrobi Ucraina, dacă va zdrobi dorinţa noastră de luptă, de luptă economică, va avansa, într-un an sau doi, spre alte obiective. Va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin. Germania trebuie să se gândească bine”, a adăugat Morawiecki.
Oficialul din Polonia a apreciat că sancțiunile aplicate de Occident sunt fără precedent, merg foarte departe, dar sunt insuficiente. Astfel, el a invocat ca exemplu decizia de redeschidere a Bursei de la Moscova, unde au fost reluate tranzacțiile cu obligaţiuni ruse menite să ducă la reîntărirea rublei.
Polonia a blocat conturile ambasadei Rusiei
În acest context, Polonia a luat mai multe măsuri împotriva Rusiei, pe teritoriul său. Astfel, autoritățile de la Varșovia au decis să blocheze conturile bancare ale ambasadei Federației Ruse. Ambasadorul Serghei Andreev a declarat că acest lucru s-a întâmplat pentru că polonezii i-au acuzat de „finanțare a terorismul”, scrie The Guardian.
Cu o zi înainte, Polonia a decis expulzarea unor diplomați ruși, acuzați de spionaj. Serviciile poloneze de contraspionaj ABW au anunțat că au identificat mai mulți diplomați ruși pe care îi suspectează de spionaj și au cerut Ministerului de Externe să-i expulzeze.
Purtătorul de cuvânt al ABW, Stanislaw Zaryn, a anunțat că „agenția de securitate internă a întocmit o listă cu 45 de persoane care lucrează în Polonia sub acoperirea activităților diplomatice”.