Polonia împarte cu Germania vina pentru al Doilea Război Mondial
- Adam Popescu
- 4 iunie 2009, 18:42
Prin refuzul de a răspunde pozitiv cererilor lui Adolf Hitler, polonezii poartă jumătate din vina celui de-al Doilea Război Mondial, este părerea ministrului rus al Apărării, colonelul Serghei Kolatev, care consideră, de asemenea, că cererea germanilor a fost una "pertinentă".
"Oricine a studiat cu imparţialitate istoria celui de-al Doilea Război Mondial îşi poate da seama că acesta a început din cauza refuzului Poloniei de a se înclina în faţa cererilor Gemaniei", scrie demnitarul rus într-un articol de 18 pagini publicat pe site-ul Ministerului Apărării, la rubrica "Istoria împotriva minciunilor şi falsurilor".
"Ceea ce se ştie mai puţin este scopul pentru care Hitler şi-a dorit Varşovia", mai afirmă Kolatev, care acuză Polonia de ambiţia "de a deveni o mare putere". "De aceea a refuzat să redea Germaniei oraşul liber Dantzig (actualmente Gdansk), care, după Primul Război Mondial, se afla sub controlul Varşoviei", este de părere ministrul.
Textul mai acuză Polonia şi de faptul că a refuzat să consolideze infrastructura rutieră care lega Königsberg (estul Prusiei) de restul Germaniei.
Ţările mici au contribuit la un război mare
"În numele adevărului istoric trebuie să precizăm că o contribuţie majoră la eşecul tentativelor de a pune bazele unei contraofensive fasciste revine şi ţărilor europene mici", a mai scris Kolatev.
De asemenea, el subliniază că absenţa unui acord de asistenţă reciprocă între Uniunea Sovietică, Franţa şi Marea Britanie se "datorează" refuzului Varşoviei de a permite trupelor ruseşti să staţioneze pe teritoriu polonez pentru a ţine piept agresiunii naziste.
Potrivit articolului, Rusia a fost nevoită să semneze, în 1939, un pact cu Germania nazistă, prin care era prevăzută întârzierea intrării în război. Acest document presupunea, ca cele două ţări semnatare să îşi împartă Polonia.
Păreri neoficiale
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Alexandre Drobychevski, a dorit să minimalizeze efectele pe care articolul l-ar putea avea asupra relaţiilor Moscovei cu Varşovia.
"Această secţiune (de pe site-ul Ministerului Apărării - n.r) cuprinde articole şi teze care fac referire la controverse istorice şi militare. Ele nu trebuie percepute ca un punct de vedere oficial al Ministerului", a declarat Drobychevski agenţiei Interfax.
Însuşi preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că este necesară o campanie împotriva falsificării istoriei care să combată criticile cu privire la rolul Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial.