Polonia către NATO: E o obligație să doborâm rachetele rusești în Ucraina

Polonia către NATO: E o obligație să doborâm rachetele rusești în Ucraina Rachete / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Polonia vrea să treacă de limitele impuse de NATO. „Este o obligație să doborâm rachetele rusești în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe polonez.

Polonia are datoria de a doborî rachetele care-i pun cetățenii în pericol

Polonia și alte țări care se învecinează cu Ucraina au „datoria” de a doborî rachetele rusești înainte ca acestea să intre în spațiul lor aerian, în ciuda opoziției NATO, a declarat ministrul polonez de Externe Radosław Sikorski într-un interviu pentru Financial Times.

El a argumentat că Varșovia are obligația de a garanta securitatea cetățenilor săi, indiferent de teama că interceptările pe teritoriul ucrainean ar putea implica Alianța Atlantică în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Motivul este cunoscutul articol 5 al Tratatului, care impune, în cazul unui răspuns rusesc împotriva unei țări membre, intervenția tuturor Aliaților și deci un război frontal cu Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuții avansate între Varșovia și Kiev

„Aderarea la NATO nu exclude responsabilitatea fiecărei țări de a-și proteja propriul spațiu aerian: este datoria noastră constituțională – a spus Sikorski – „Personal sunt de părere că, atunci când rachete ostile sunt pe cale să intre în spațiul nostru aerian, autoapărarea (lovirea acestora) ar fi legitimă, deoarece odată ce traversează spațiul nostru aerian, riscul ca resturile de rachete să rănească pe cineva devine semnificativ.”

Radoslaw Sikorski

„Ucraina ne-a răspuns: o puteţi face”, a asigurat ministrul polonez pentru FT. Varșovia și Kievul au semnat un acord bilateral de securitate care prevede angajamentul părților de a examina „fezabilitatea unei posibile interceptări în spațiul aerian ucrainean a rachetelor și dronelor lansate în direcția teritoriului polonez”.

Polonia îl nemulțumește pe Stoltenberg, care se teme de un război cu Rusia

O clauză care nu a fost pe placul secretarului general NATO , Jens Stoltenberg, deoarece riscul ca această activitate să poată trage Alianța în conflict este foarte mare. De la începutul conflictului, Volodimir Zelenski i-a împins pe aliați să se implice tot mai mult în război.

Președintele american Joe Biden spus că nu intenționează să schimbe regulile actuale: „Am clarificat ceea ce susținem și ceea ce nu susținem”, a răspuns Biden la întrebarea unui reporter luni seară. În data de 26 august, Polonia a raportat că o dronă a traversat teritoriul său, potrivit Il Fatto Quotidiano.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)

Revista presei
Jocul de-a vacanța