Polițiștii bucureșteni se plâng că sunt împiedicați de șefi să lucreze în week-end
- Roland Căt ălin Pena
- 21 martie 2017, 00:00
Sindicatul susține că aceasta se întâmplă pentru a nu le fi plătit sporul salarial
Lucrătorii din cele 26 de secții de poliție din București reclamă că se pune presiune atât pe șefii de secții, cât și pe cei de birou, să nu le permită să lucreze în weekend, pentru a nu li se acorda spor salarial, a anunțat, ieri, Viorel Șeicaru, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).
De asemenea, sindicaliștii spun că în cursul săptămânii, la sediul secțiilor, până în jurul orelor 16 se află întreaga conducere a acestora, iar în weekend, în afara agenților șefi de schimb, la comandă rămâne un singur ofițer pe sector. „Dacă până la acordarea acestui spor exista un ofițer la comanda fiecarei secții, în prezent, numărul de ofițeri a fost redus drastic, mărindu-se în același timp raza de competență de la nivel de secție la nivel de sector. În consecință, ne aflăm în situația în care un singur ofițer se află la comanda a patru-cinci secții! Concluzii: Este greu de crezut ca șefii de secții chiar își doresc acest lucru!”, se arată într-un comunicat al SNAP.
Cutumă polițienească: concursuri de ochii lumii
În acest moment nu există Secție de Poliție în București care să nu aibă cel puțin doi șefi împuterniciți, fie că vorbim de Șef Secție, Adjunct Secție, Șef Birou Judiciar, Criminalistică sau Ordine Publică. „Presiunea pusă pe aceștia este mare din partea celor ce i-au numit. În perioada imediat următoare, împuterniciții pe funcții urmează să susțină examenul pentru titularizare pe post, statistica ultimilor ani arătându-ne faptul că, în proporție de 99% , cel care a fost împuternicit rămâne titular. Există astfel o lege nescrisă în „casta” ofițerilor, conform căreia cel care a fost împuternicit rămâne pe post și după examen, contracandidații facând doar figurație”.
În aceste condiții, sindicaliștii consideră că nu este normal ca șefii să se folosească de agenții de ordine publică prin abuzuri comise împotriva acestora, pentru a-și păstra „locurile călduțe” și salariile „grase” cu multe zerouri.
Răspunsul Poliției Capitalei: Criteriul este eficiența și nu economia
Într-un „punct de vedere” trimis Evenimentului zilei, Serviciul de Informare al Poliţiei Capitalei precizează că Ordinul nr. 4/2015, privind condițiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități în zilele de repaus săptămânal, se referă „strict la recompensarea timpului de lucru efectuat în îndeplinirea misiunilor în răstimpul menţionat şi nu este un mijloc de repartizare în mod egal al fondurilor alocate (…) În fiecare săptămână, inclusiv în week- end sunt planificate serviciile în funcţie de necesitate şi de coordonatele misiunilor din competenţă în vederea îndeplinirii acestora cu celeritate şi eficienţă”. De asemenea, referitor la faptul că la sfârşit de săptămână la conducerea secţiilor rămâne un singur ofiţer pe sector, Serviciul de Informare precizează: „Având în vedere situaţia concretă de la nivelul secţiilor de poliţie şi că poliţiştii cu funcţii de conducere de la nivelul acestor subunităţi efectuau acest tip de serviciu mult prea des a fost adoptată această măsură, criteriul fiind eficienţa şi nu economia”.