Un polițist condamnat definitiv la închisoare s-a „ascuns” doi ani în Poliția Capitalei, până a fost turnat de una dintre amante
- Lauren țiu Ionescu
- 24 octombrie 2017, 00:00
Luna trecută, subofițerul Iulian Aurelian Constantin de la Poliția Capitalei a fost dat afară din serviciu după ce s-a afl at că, în urmă cu doi ani, fusese condamnat defi nitiv la închisoare într-un dosar penal.
Povestea polițistului Iulian Aurelian Constantin pare desprinsă din telenovele. După ce a fost condamnat la închisoare, el a fost deconspirat de către una dintre cele patru amante ale sale. Femeia l-a reclamat după ce, însărcinată fiind, a aflat despre existența celorlalte trei iubite ale polițistului și a înțeles că acesta nu o va lua niciodată de nevastă și nici nu va recunoaște copilul. Poliția Română, care timp de doi ani habar nu a avut despre ce are în ogradă, acum își vrea înapoi banii plătiți ca salariu necuvenit subofițerului. Între timp, două dintre amante își cer și ele înapoi banii și bunurile cumpărate polițistului de-a lungul timpului, o alta e dispusă să-l ierte și să-l susțină în greaua încercare prin care trece, iar a patra îl apără și e dispusă chiar să se căsătorească cu el.
Tentativă de înșelăciune și fals în declarații
Iulian Aurelian Constantin are 35 de ani și este din Chitila. În urmă cu 13 ani a absolvit Școala de agenți de poliție „Vasile Lascăr” de la Câmpina și și-a început cariera ca agent debutant la Compartimentul flagrant de la Secția 5 Poliție din Bucuresti. Din 2012 s-a transferat la Secția 3 din centrul Capitalei, la Serviciul de Investigații Criminale, unde a stat până în anul 2016 pe funcția de agent 1. În această perioadă a comis infracțiunile pentru care este condamnat penal la un an și trei luni de închisoare cu suspendare, prin contopirea mai multor pedepse și prin acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Astfel, agentul de poliție Iulian Constantin este condamnat pentru infracțiunile de fals în declarații, complicitate la tentativă de înșelăciune și instigare la fals intelectual.
Trebuia să presteze muncă în folosul comunității
Conform sentinței, rămasă definitivă la data de 18 septembrie 2015, inculpatul trebuia să se prezinte la Serviciul de Probațiune Ilfov și să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Chiajna sau la Grădinița cu program prelungit Voinicelu din comună. De asemenea, instanța i-a pus în vedere că suspendarea se poate transforma în execurtarea pedepsei dacă pe perioada supravegherii săvârșește alte infracțiuni sau nu respectă măsurile impuse. Printre obligațiile inculpatului era și aceea de a informa Serviciul de Probațiunie cu privire la schimbările care intervin la locul de muncă. De asemenea, conform Legii 360 privind Statutul Polițistului, Iulian Constantin avea obligația să anunțe de îndată structura de resurse umane a instituției din care face parte atât despre calitatea de învinuit sau inculpat avută cât și despre hotărârea penală pronunțată împotriva sa. Lucru care nu s-a întâmplat. La Poliția Capitalei s-a aflat despre acest caz abia după doi ani. Dar povestea ar fi rămas și acum necunoscută dacă agentul de poliție nu ar fi făcut greșeala de a se destăinui unei femei, una dintre cele patru iubite ale sale, iar aceasta nu ar fi decis să se răzbune pentru că a fost înșelată.
FOTO: Documentul care arată că polițistului Constantin i s-a desfăcut contractul de muncă retroactiv
O anchetă încâlcită
Ancheta va trebui să afle dacă instanța a comunicat, acum doi ani, sentința către Secția 3 sau direct către Poliția Capitalei, dar cineva a ascuns-o pentru a-l ajuta pe polițist sau dacă alți colegi ai polițistului au știut despre condamnarea lui, dar l-au acoperit și în ce scop au făcut acest lucru. Trebuie verificat și dacă Serviciul de Probațiune Ilfov, aflat în subordinea Ministerului Justiției, a avut cunoștință, dar nu a informat mai departe despre faptul că inculpatul era polițist la momentul condamnării și a rămas polițist pe mai departe, contrar legii. Cazul polițistului Iulian Constantin ar putea să devină subiect de scenariu pentru o telenovelă, dar sigur este o dovadă a promiscuității și degringoladei ce domnesc în instituțiile staului.
FOTO: Polițistul Iulian Aurelian Constantin avea mare trecere la femei, deși acestea nu i-au făcut un portret tocmai măgulitor
„Scund, negricios, dar cu vrăjeală în el”
Iulian nu este tipul de manechin, o spune chiar una dintre femeile cu care a trăit în ultimii doi ani. Ea îl descrie ca fiind un „bărbat mai mult scund, negricios și urâțel, dar cu vrăjeală în el”, cum s-ar zice în Chitila. Nici măcar la capitolul sex nu excelează, fapt confirmat și de o a doua ibovnică a polițistului. Cu toate astea, Iulian a reușit să trăiască aproape doi ani împărțindu-se între două, trei și chiar patru femei care nu au contenit să-i facă cadouri scumpe , să-i dea bani și haine de lux sau să-l plimbe prin vacanțe exotice. Așa că în timp ce Iulian construia în Chitila o casă mare, pe numele părinților, una dintre femei i-a mobilat-o, alta i-a cumpărat electrocasnicele, iar alta l-a plimbat în concedii prin toată Europa, frumos îmbrăcat de către a patra. Un adevărat Iulian Magnificul, posesor de palat și harem, dar și de alte bunuri care nu-i apar în declarația de avere, precum o mașină VW Passat din 2004 (rămas de la o altă fostă iubită) și o motociletă Honda CBR. De fapt, în declarația de avere nu-i apare nimic în afara salariului de 33.600 de lei pe an și două credite însumând un pic peste 50 de mii de lei.
Conspirația femeilor din viața agentului Constantin
În mai 2016, agentul Iulian Constantin s-a transferat la Poliția Capitalei, tot în cadrul Serviciului de Investigații Criminale. Una dintre ibovnicele sale mărturisește că transferul s-a făcut cu ajutorul unui ofițer de la SIC, care l-a luat pe Iulian în echipa sa. Se întâmpla la nouă luni de la momentul rămânerii definitive a sentinței penale prin care Iulian Constantin fusese condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare. Apoi, în decembrie 2016 a fost avansat la gradul de agent principal, grad deținut până la desfacerea contractului de muncă.
„Problemele” lui Iulian Constantin au început în vara aceasta când una dintre amante l-a anunțat că a rămas însărcinată. Femeia, avocat de profesie, a fost foarte fericită, mai ales că avuseseră nenumărate discuții pe această temă, iar el îi mărturisise că își dorește o familie. Doar că în loc s-o ceară de nevastă sau să se preocupe măcar de recunoașterea viitorului copil, Iulian i-a cerut acesteia să avorteze și să îl lase în pace. Între timp, femeia a aflat despre existența celorlalte femei din viața lui Iulian și a intrat în legătură cu ele.
A primit un grad în plus
Cele patru femei au fost surprinse când au aflat că au împărțit ani de zile același bărbat, mai ales că o alta dintre ele era și ea însărcinată cu polițistul. Avocata, știind foarte multe lucruri despre Iulian, aflate chiar din gura acestuia în momentele de intimitate, a început să caute dovezi ale poveștilor polițistului și astfel a găsit sentința de condamnare penală. Cunoscând legea, s-a dus cu documentul la un coleg deal lui Iulian și i l-a arătat. Documentul a ajuns oficial pe masa conducerii Poliției Capitalei care, prin dispoziția nr 8176 din 20 septembrie 2017, a desfăcut contractul de muncă al agentului Iulian Constantin, retroactiv, începând cu data de 18 septembrie 2015 și fără acordarea altor drepturi bănești care se dau în mod normal la încetarea raporturilor de muncă.
Dar, conform deciziei semnată de fostul șef al Poliției Capitalei, chestorul Mihai Voicu, agentul Iulian Constantin nu numai că nu-și pierde gradele obținute în perioada când activa ca polițist fără a avea acest drept, dar mai primește un grad în plus, fiind trecut în rezervă ca agent șef adjunct, adică plutonier major. Iar în textul deciziei nu se menționează faptul că Poliția Română urmează să recupereze prejudiciul de la fostul angajat, acest lucru fiindu-ne comunicat separat de către purtătorul de cuvânt, comisar șef Diana Sarca, care ne-a mai informat că a fost declanșată o anchetă internă.