Politicienii români corupți vor fi reprimiți în SUA după 15 ani

Politicienii români corupți vor fi reprimiți în SUA după 15 ani

Brian Hoyt Yee, oficial de rang înalt în Departamentul de Stat, a dezvăluit că SUA a refuzat să acorde viză unor politicieni români suspecți că au comis infracțiuni de corupție. Iertarea lor poate surveni abia după 15 ani de la comiterea faptei, apreciază experții

Există politicieni români cărora li s-a refuzat intrarea în SUA pentru că erau suspecți de fapte de corupție, a declarat, în fața unei comisii a Congresului SUA, Brian Hoyt Yee, asistent adjunct al Secretarului de Stat american.

El nu a oferit nume, iar Ambasada SUA la București a transmis că dosarele privind acordarea vizelor sunt confidențiale. „Departamentul de Stat a descoperit că există unii cetăţeni români care nu se califică pentru primirea vizei din cauza unor condamnări pentru activităţi infracţionale, inclusiv pentru implicare în acte de corupţie sau obţinere de beneficii din corupţie”, a precizat Ambasada SUA.

Singurul politician român care a mărturisit că i-a fost retrasă viza a fost Adrian Năstase. „Înainte ca acea condamnare să fie definitivă, am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat (...) pentru că nu mi-am imaginat că această chestiune a pixurilor din campania electorală poate să fie o chestiune atât de importantă în SUA”, a relatat Năstase. Pe lista corupților condamnați cu suspendare, deci apți să călătorească, care nu ar mai putea intra în SUA, se află și Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicațiilor, sau Corneliu Dobrițoiu, fost ministru al Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

15 ani până la iertare

Manualul Departamentului de Stat, volumul 9, arată că ofițerii consulari pot respinge o solicitare de acordare a vizei pe motiv de „turpitudine morală”. Acest termen vag – care în română înseamnă, potrivit DEX, „faptă rușinoasă, josnică, mârșavă” – este încetățenit în legislația americană referitoare la imigrație încă din secolul XIX. Departamentul de Stat are o lungă listă de fapte care se încadrează în așanumita „turpitudine morală”, printre acestea fiind mita sau evaziunea fiscală.

Viza poate fi refuzată și dacă nu există o condamnare definitivă, solicitantul fiind sub investigație. Manualul nu arată cât timp de la condamnare trebuie să treacă pentru ca solicitantul să mai aibă o șansă pentru a fi primit în SUA. Site-ul unor avocați britanici care oferă sprijin pentru obținerea unei vize de SUA estimează însă la 15 ani această perioadă.