Politicieni la școală. Iohannis promite să-l monitoritzeze pe Ciolacu
- Ionel Sclavone
- 11 septembrie 2023, 11:44
Prima zi de școală pentru politicieni. Salariile profesorilor și problema drogurilor au fost elementele care au atras atenția în discursul președintelui Klaus Iohannis, la început de an școlar. Politicienii s-au călcat pe picioare, ca la fiecare debut de școală, ținând discursuri în fața elevilor, părinților și profesorilor. Șeful statului a fost prezent la Școala 162 din Sectorul 1, una de top. Liderul PNL, Nicolae Ciucă a ales un liceu din orașul Blaj, unde și-a susținut cuvântarea.
Prima zi de școală pentru politicieni. Salarizarea profesorilor și consumul de droguri au fost elementele care au atras atenția la discursul lui Klaus Iohannis. Șeful statului a început prin a lăuda noile legi ale educației. Este vorba despre România Educată, moștenirea pe care o lasă la finalul celor 10 ani de mandat. Doar că puțini, simpatizanții care i-au mai rămas, conform sondajelor, au luat aminte la aceste aspecte.
Marea majoritate a celor care i-au ascultat cuvântarea au fost interesați de alte două subiecte abordate. Primul a fost legat de salarizarea profesorilor. Klaus Iohannis a vorbit despre majorarea veniturilor cadrelor didactice, acordate de guvernul Ciucă în vară, la presiunea străzii.
A evitat să folosească cuvântul „grevă”, atunci când a făcut referire la protestele din iunie, cele mai ample din ultimii ani. În opinia lui Iohannis, zecile de mii de profesori doar au atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl.
„Mesajul meu pentru dvs., dascălii, rămâne același: sunteți indispensabili viitorului țării noastre. Măririle salariale din acest an sunt un pas în direcția corectă, dar cu siguranță că meritați mai mult. Creșterea medie de 25% a salariilor din învățământ a devenit realitate după ce ați atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl” a început președintele.
El a afirmat că va face în așa fel încât guvernul să-și respecte angajamentele asumate în perioada grevei din vară.
„Continui să susțin și creșterea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024 şi vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de guvern în această vară să devină realitate”, a subliniat Klaus Iohannis.
Prima zi de școală pentru politicieni
De menționat că legea salarizării, pe care Guvernul și-a luat angajamentul, în fața profesorilor, că va finaliza până pe 15 iulie este încă în lucru. Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, cel care trebuia să o elaboreze, a demisionat cu două zile înainte de termenul final. Despre actul normativ nu se știe nimic. nici premierul și nici altcineva nu a spus ce s-a întâmplat. Timp pierdut.
Acum, înlocuitoarea lui Marius Budăi, colega sa din PSD, Simona Bucura-Oprescu, a dat la spate ce s-a lucrat (dacă s-a lucrat) la legea salarizării. Ea a cerut o nouă amânare până spre finalul anului, luna octombrie, dar mai sigur noiembrie.
În aceste condiții, cel mai probabil va ieși o lege făcută în grabă, cu multe lacune, care va nemulțumi pe toată lumea. Aceata dacă nu cumva termenul de intrare în vigoare, 1 ianuarie va fi decalat, în buna tradiție a guvernărilor din ultima perioadă.
Klaus Iohannis a descoperit drogurile
Prima zi de școală pentru politicieni. Un alt subiect abordat de președintele Klaus Iohannis, în discursul pe care l-a susținut la Școala 162, a fost cel al consumului de droguri. La fel ca și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, sau alți responsabili din guvern, președintele pare să fi aflat abia acum despre dorguri. Președintele a anunțat că intenționează să introducă subiectul consumului de droguri pe ordinea de zi a CSAT.
„Doamnelor și domnilor, dragi elevi, vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră şi mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect”, a spus șeful statului.
Deși este o problemă cunoscută, consumul de droguri pare să fi devenit de interes abia după tragedia de la 2 mai. Când s-a aflat că șoferul responsabil pentru moartea a doi tineri era consumator încă de la o vârstă fragedă. Klaus Iohannis vorbește despre prevenție, despre necesitatea unor programe de sănătate.
„Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale şi naționale. În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele şi consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun. Prin educație şi conștientizare putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări”, a mai spus Klaus Iohannis.
Mesajul ministrului Educației
Alături de președintele Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar de la Școala nr 162 a fost prezentă și Ligia Deca, ministrul Educației. Normal și ea a primit dreptul la cuvânt. În ciuda problemelor grave cu care se confruntă sistemul educațional, pe care îl conduce, Ligia Deca, a preferat un discurs politicianist. A trecut sub tăcere, situațiile delicate, preferând să evidențieze doar aspectele pozitive.
De altfel, alegerea Școlii 162 nu a fost întâmplătoare. Așa cum a spus și Ligia Deca, este o școală de top, modernizată, în care s-a investit foarte mult. Nici un politician nu alege, ca să participe la deschiderea anului școlar, o școală care stă să se dărâme, unde predau profesori necalificați, din zone defavorizate. Nu dă bine la poza electorală, în prima zi de școală pentru politicieni.
„Prin eforturile făcute de echipa de conducere pentru atragerea de investiții în infrastructura educațională, această școală este un exemplu. Copiii și profesorii de aici se bucură de o bază sportivă modernă, cu terenuri multisport, de săli de clasă cu table smart și acces la internet, ceea ce le oferă profesorilor posibilitatea să folosească tehnici moderne de predare, îmbunătățind semnificativ rezultatele elevilor”, a spus Ligia Deca.
Nicolae Ciucă a mers la Blaj
Prima zi de școală pentru politicieni. Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a vorbit elevilor de la Blaj. El le-a transmis că a învăța reprezintă un obiectiv individual. Astfel vor reuşi să-şi formeze propria carieră profesională şi să decidă ce vor face în viitor. Nicolae Ciucă a fost prezent la deschiderea anului şcolar pentru elevii de la Învaţământul Dual - Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj.
„Înainte să vin la această festivitate la deschiderea nului şcolar am fost la centrul de pregătire practică al firmei Bosch şi acolo ne-au prezentat tot ceea ce înseamnă derularea unui program de pregătire în sistemul dual profesional şi modul în care se parcurge această fazare a pregătirii astfel încît la final absovelntul să opteze pentru contnura studiilor sau a merge direct în câmpul muncii.
Mi-a plăcut foarte mult metoda pe care o folosesc, vorbindu-ne şi explicându-se despre faptul că dincolo de ceea ce înseamnă partea aceasta de programă şcolară, de învăţare, este şi componenta aceasta de a lăsa elevii să aleagă, să se bucure de tot ceea ce poate să ofere un astfel de sistem de pregătire, să îşi pună în valoare creativitatea şi desigur la final să fie cel care decide, care alege ce face mai departe”, a declarat Nicolae Ciucă.
În discursul său, Nicolae Ciucă i-a îndemnat pe elevi să se țină departe de problemele care le-ar putea afecta viitorul. El a vorbit despre tentațiile și despre problemele din apropierea şcolilor. Ciucă le-a recomandat elevilor să fie empatici și toleranți cu colegii lor și să nu se abată de la drumul drept.