Un politician sud-coreean dă vina pe femei pentru creșterea numărului de sinucideri în rândul bărbaților

Un politician din Coreea de Sud este criticat pentru că a făcut comentarii periculoase și nefondate după ce a asociat creșterea numărului de sinucideri la bărbați cu rolul tot mai "dominant" al femeilor în societate.

Într-un raport, consilierul municipal din Seul, Kim Ki-duck, a susținut că participarea sporită a femeilor la forța de muncă de-a lungul anilor a făcut ca bărbaților să le fie mai greu să obțină locuri de muncă și să găsească femei care să dorească să se căsătorească cu ei.

Rata sinuciderii în Coreea de Sud

El a declarat că țara "a început recent să se transforme într-o societate dominată de femei". El a spus că acest lucru ar putea fi "parțial responsabil pentru creșterea numărului de tentative de sinucidere ale bărbaților".

Coreea de Sud are una dintre cele mai ridicate rate ale sinuciderilor dintre țările bogate ale lumii. Dar și unul dintre cele mai slabe rezultate în ceea ce privește egalitatea de gen.

Comentariile consilierului Kim au fost criticate ca fiind cele mai recente dintr-o serie de remarci deplasate făcute de politicieni bărbați.

Consilierul Kim, din partea Partidului Democrat, a ajuns la această evaluare în urma analizării datelor privind numărul de tentative de sinucidere făcute pe podurile de pe râul Han din Seul.

Raportul, publicat pe site-ul oficial al consiliului municipal, a arătat că numărul tentativelor de sinucidere de-a lungul râului a crescut de la 430 în 2018 la 1 035 în 2023. Proporția bărbaților care au încercat să își ia viața a crescut de la 67 % la 77 %.

Experții sunt îngrijorați

Experții în prevenirea sinuciderilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la raportul dlui Kim.

"Este periculos și neînțelept să faci astfel de afirmații fără dovezi suficiente", a declarat pentru BBC Song In Han, profesor de sănătate mintală la Universitatea Yonsei din Seul.

El a subliniat că, la nivel global, mai mulți bărbați și-au luat viața decât femeile. În multe țări, inclusiv Marea Britanie, sinuciderea este cel mai mare ucigaș al bărbaților sub 50 de ani.

Chiar și așa, profesorul Song a spus că motivele din spatele creșterii puternice a numărului de bărbați care încearcă să se sinucidă în Seul trebuie să fie studiate științific. El a adăugat că este "foarte regretabil" că dl Kim a făcut referire la conflictul de gen.

În Coreea de Sud, există o prăpastie substanțială între numărul bărbaților și al femeilor care lucrează cu normă întreagă. Femeile au în mod disproporționat locuri de muncă temporare sau cu jumătate de normă. Diferența de remunerare între femei și bărbați se reduce încet. Cu toate acestea, femeile sunt plătite în medie cu 29% mai puțin decât bărbații.

În ultimii ani a luat amploare o mișcare anti-feministă, condusă de tineri dezamăgiți. Aceștia susțin că au fost dezavantajați de încercările de a îmbunătăți viața femeilor.

Apărând ca un ecou al acestor opinii, raportul consilierului Kim a concluzionat că modalitatea de a depăși "fenomenul de dominație a femeilor" este de a îmbunătăți gradul de conștientizare a oamenilor cu privire la egalitatea de gen, astfel încât "bărbații și femeile să se poată bucura de oportunități egale".

Coreenii au apelat la platforma de socializare X pentru a denunța remarcile consilierului ca fiind "nefondate" și "misogine". Un utilizator s-a întrebat dacă nu cumva trăiesc într-un univers paralel.

Partidul Justiției l-a acuzat pe consilier

Partidul Justiției l-a acuzat pe consilier că "transferă ușor vina asupra femeilor din societatea coreeană care se luptă să scape de discriminarea de gen". Partidul i-a cerut să își retragă afirmațiile și să "analizeze corect" cauzele problemei.

Contactat de BBC, consilierul Kim a declarat că "nu a intenționat să critice societatea dominată de femei". El doar și-a exprimat opinia personală cu privire la unele dintre consecințele acesteia.

Cu toate acestea, comentariile sale vin după o serie de propuneri politice neștiințifice și uneori bizare, menite să abordeze unele dintre cele mai presante probleme sociale din Coreea de Sud, inclusiv bolile mintale, violența de gen și cea mai scăzută rată a natalității din lume.

Comentarii nefondate ale politicienilor

Luna trecută, un alt consilier din Seul, în vârstă de 60 de ani, a publicat o serie de articole pe site-ul web al autorității. El încuraja femeile tinere să se apuce de gimnastică pentru a crește rata natalității.

În același timp, un grup de reflecție guvernamental a recomandat ca fetele să înceapă școala mai devreme decât băieții, astfel încât colegii de clasă să fie mai atrași unii de alții în momentul în care vor fi pregătiți să se căsătorească.

"Astfel de comentarii demonstrează cât de răspândită este misoginismul în Coreea de Sud", a declarat Yuri Kim, director al Korean Women's Trade Union. Ea a acuzat politicienii că nici măcar nu încearcă să înțeleagă provocările cu care se confruntă femeile. În schimb, ei preferă să le scoată țapi ispășitori.

"Blamarea femeilor pentru că intră în câmpul muncii nu va face decât să prelungească dezechilibrele din societatea noastră", a declarat ea pentru BBC.

În prezent, femeile reprezintă 20% din membrii parlamentului sud-coreean și 29% din consilierii locali.

Consiliul municipal din Seul a declarat că nu există niciun proces care să verifice ce publică politicienii pe site-ul oficial. Excepția se aplică în cazul în care conținutul este ilegal. Acesta a declarat că persoanele sunt singurele responsabile pentru conținutul lor și vor suporta consecințele la următoarele alegeri, potrivit BBC.